Израел и “Хамас прекратяват огъня. Споразумението беше потвърдено и от

...
Израел и “Хамас прекратяват огъня. Споразумението беше потвърдено и от
Коментари Харесай

Потвърдено! Израел и “Хамас” прекратяват огъня

Израел и “Хамас ” приключват огъня. Споразумението беше доказано и от двете враждуващи страни, както и от Вашингтон и Катар, които помогнаха за сключването на договорката, с която краткотрайно се приключва опустошителната война, продължаваща към този момент седма седмица, съобщи Асошиейтед прес.

Израелското държавно управление заяви, че в границите на договорката “Хамас ” би трябвало да освободи до четири дни минимум 50 от към 240-те заложници, взети при нападението против Израел на 7 октомври, а Израел би трябвало да освободи в подмяна някои палестински пандизчии.

Според египетските държавни медии примирието ще стартира на следващия ден сутринта. Египет оказа помощ за посредничеството в съглашението за преустановяване на огъня. По данни на здравните управляващи на анклава Газа от началото на спора там са починали над 14 000 души.

Медии оповестиха, че примирието ще стартира на следващия ден в 8 ч. по Гринуич, напомня Франс прес.  Според Катар примирието би трябвало също по този начин да разреши влизането в Газа на по-голям брой филантропични конвои и обезпечаването на  незабавна помощ, в това число на доставки на гориво, съобщи Българска телеграфна агенция.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи преди кабинетът му да гласоподава през вчерашния ден в поддръжка на съглашението, че войната против “Хамас ” ще продължи даже и да бъде реализирано съглашение.

Първа сериозна стъпка към завършек на спора

Израел утвърди съглашение за освобождение на заложници в Газа, напомня Safenews.
Кабинетът на Израел утвърди съглашение за освобождението на минимум 50 заложници – дами и деца – от Газа. Това излиза наяве от изказване на израелското държавно управление. Очаква се то да докара до първата продължителна пауза в бойните дейности. И е огромна стъпка за деескалация от началото на войната сред Израел и Хамас.

Освобождаването на заложниците ще бъде осъществено в подмяна на четиридневно помирение във въздушната и сухопътната акция на Израел в Газа. В изказването не се загатва освобождението на палестинските пандизчии, държани в израелски затвори. Въпреки че се допуска, че това също е основна част от договорката.

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР