Израел и Европейският съюз в сряда подписаха споразумение за износ

...
Израел и Европейският съюз в сряда подписаха споразумение за износ
Коментари Харесай

Израел и ЕС ще подписаха споразумение за износ на газ в Европа

Израел и Европейският съюз в сряда подписаха съглашение за експорт на израелски природен газ за Европа, съобщават  Армейското радио на еврейската страна и вестник The Jerusalem Post .Според документа, договорът е създаден за три години с автоматизирано удължение за още две години.

Документа бе подписан сутринта на 15 юни, последния ден от тридневното посещаване в Израел на ръководителя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Вестник Maariv означи в сряда, че Израел „ може да се трансформира в нов източник на газ “ за Европейски Съюз, защото блокът „ се стреми да понижи зависимостта от [доставките на газ от] Русия “. Във вторник ръководителят на Европейска комисия, изказвайки се в университета Бен Гурион в Негев (Южен Израел), където беше удостоена с купата почетен лекар, съобщи, че Европейски Съюз е подготвен да ускори съдействието в енергийния бранш с Израел на фона на проблемите, които Европейски Съюз изпитва сега в връзките си с РФ. Тя твърди, че позицията на Москва по въпросите на газа ускорява желанието на Европейски Съюз да търси различни източници на енергийни запаси.

Вечерта на 14 юни фон дер Лайен се срещна в Йерусалим с израелския министър председател Нафтали Бенет. Както оповестиха в сряда от кабинета на ръководителя на израелския кабинет, министър председателят „ е удовлетворил настояването на ръководителя на Европейската комисия за съдействие при износа на природен газ през Египет за Европа “.

Длъжностни лица разкриха, че чакат израелският газ да бъде изпращан до заводите за втечняване в Египет и по-късно да бъде изпращан на север до европейския пазар.

От канцеларията прибавят, че „ водачите разискаха укрепването на връзките сред Израел и Европейски Съюз и потвърдиха нуждата от усилване на съдействието в региона на нововъведенията, изменението на климата, екологичната резистентност и доста други области “. Освен това Бенет на договарянията „ показа дейностите на Иран в района и прикани интернационалната общественост да предприеме строги дейности против иранския режим и неговия интензивен прогрес в създаването на нуклеарни оръжия “.

От 1 април купувачите от оповестените в Москва за „ вражески страни “ могат да заплащат за съветски газ единствено в рубли. Въпреки това, като се има поради валутата на договорите (обикновено долари и евро), Русия направи отстъпка на контрагентите: купувачите би трябвало да трансферират средства в задгранична валута към Газпромбанк, която ще купува рубли на борсата и ще ги превежда в специфични рублеви сметки на вносителите, от което заплащането към този момент ще бъде осъществено. В същото време Руската федерация ще продължи да доставя газ в размери и на цени, които са закрепени в договорите, подписани по-рано.

Европейската комисия в началото счете тази скица за нарушаване на глобите. Въпреки това, както заяви Bloomberg , Европейска комисия популяризира нов правилник, съгласно който европейските вносители ще могат да продължат да заплащат за съветски газ, без да нарушават глобите, наложени на Москва, и да откриват банкови сметки за разплащания във валутата, планувана в договорите. Актуализираното управление също по този начин загатва, че фирмите би трябвало ясно да заявят, че смятат своите договорни отговорности за изпълнени, откакто платят в евро или долари, без да чакат конвертирането им в рубли.

От 1 юни Газпром прекрати доставките на съветски газ за България, Дания, Нидерландия, Полша и Финландия. Това се дължи на обстоятелството, че контрагентите от тези страни не плащаха в точния момент за енергийни запаси и отхвърлиха да правят заплащания в рубли.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР