Израел е сигнализирал на ръководителя на външната политика на Европейския

...
Израел е сигнализирал на ръководителя на външната политика на Европейския
Коментари Харесай

Борел е нежелан в Израел заради критики относно Западния бря

Израел е алармирал на ръководителя на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел , че той не е добре пристигнал да посети страната след сериозните мнения , които направи по отношение на израелската политика в окупирания Западен бряг , споделиха израелски публични лица в сряда, оповестява АП.

Инцидентът означи последния знак за утежняване на връзките сред новото крайнодясно държавно управление на Израел и някои от най-близките му съдружници .

Борел разстрои Израел със публикация , оповестена предходната седмица, съгласно която израелски чиновници приравняват израелските жертви на палестински офанзиви с бойци, убити при интервенции на израелската войска.

" Да бъдеш почтен значи да признаеш, че екстремизмът нараства и от двете страни . Безразборните офанзиви и принуждение лишават доста животи ", написа Борел в Project Syndicate.

" Насилието от страна на израелските заселници на Западния бряг от ден на ден заплашва палестинския живот и поминъка - съвсем постоянно безнаказано . Нещо повече, израелските военни интервенции постоянно предизвикват гибелта на цивилни палестинци, постоянно без ефикасна отчетност ", добави той.

Израелският външен министър Ели Коен осъди мненията в диалог с Борел във вторник, заяви израелското външно министерство.

" Няма място за съпоставяне или балансиране сред жертвите на тероризма от израелска страна и палестинските терористи, подкрепяни от палестинските управляващи ", сподели той.

Израелски чиновник сподели в сряда, че въпреки да няма публични проекти или претенции Борел да посети, израелското държавно управление му е дало да разбере, че той не е добре пристигнал сега.

" Той няма възбрана ", сподели служителят, говорейки при изискване за анонимност, защото не е акредитиран да разисква въпроса в протокола. " Не считаме, че е добър миг да идва . "

В Брюксел представителят на Европейската комисия Петер Стано сподели, че Борел не е бил възпрепятстван да влезе в Израел, тъй като не се е опитвал да го посети. " Не знаем за каквато и да е възбрана или за каквото и да е решение на формалните израелски управляващи , което да не разрешава на Борел да посети страна ".

Той добави, че мненията на Борел отразяват формалните позиции на 27-членния Европейски Съюз .

Израел има тесни политически и стопански връзки с доста европейски страни. Премиерът Бенямин Нетаняху трябваше да пътува до Германия в сряда, седмица след формалното посещаване в Италия.

Но Израел и Европейски Съюз неведнъж имаха различия през годините по отношение на отношението на Израел към палестинците , израелското създаване на селища и неналичието на прогрес в мирните договаряния.

В публикацията си Борел споделя, че " нито израелската, нито палестинската страна са подготвени за мир ". Той прикани палестинските фракции " да се откажат от тероризма и да преодолеят политическите си разделения ", до момента в който прикани Израел да спре да строи селища върху окупирана земя , претендирана от палестинците, да спре насилието на заселниците и да предложи да се договаря за самостоятелна палестинска страна .

В момента палестинците са разграничени сред две държавни управления - интернационално приетите Палестинска власт, които ръководят полуавтономни зони в окупирания Западен бряг и Хамас, ислямската въоръжена формация, която ръководи линията Газа. ПВ е слаба, непопулярна и става все по-автократична, до момента в който Хамас отхвърля да одобри правото на Израел да съществува.

Новото държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху е доминирано от ултранационалисти , които се опълчват на палестинската самостоятелност и са за по-нататъшното разширение на селищата, в които в този момент живеят към 700 000 израелци.

Съединените щати, най-близкият съдружник на Израел, подлага на критика израелските заселнически изказвания от държавното управление на Нетаняху и продължаващото принуждение на заселници против палестинци. В отклоняване от общоприетите традиции, публични лица на Съединени американски щати в действителност се срещнаха тази седмица с министъра на финансите на Израел, извънредно десен политик и водач на придвижването за заселване.

Борел сподели, че не афишира европейска мирна самодейност и вместо това прикани " да се изследва какво можем да допринесем за израелско-палестинския мир, откакто той пристигна ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР