Изпусната пепел от преливна кула на ТЕЦ Бобов дол е

...
Изпусната пепел от преливна кула на ТЕЦ Бобов дол е
Коментари Харесай

Пепел от кула на ТЕЦ "Бобов дол" замърсила река Струма

Изпусната пепел от преливна кула на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " е провокирала замърсяване водите на река Струма, за което алармираха въдичари по реката. Замърсяването беше открито и при инспекция на Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейнова дирекция „ Западнобеломорски регион “. Това сподели за БНР изпълнителният шеф на централата инж. Любомир Спасов.

След обход в региона на сектори с обща дължина към 25 километра по река Струма и нейните притоци " Рилска " и " Джерман " проверяващите са открили, че водите са мътни със характерен сиво-черен цвят, а източникът на замърсяването е Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “.

" Замърсяването е станало през почивните дни ", сподели изпълнителният шеф на сдружението инж. Любомир Спасов:

" Това се дължи на преливната кула за " Черното езеро " за избистрени води, един от по-долните пръстени се беше разместил. Там е увличала пепел. Ние няма по какъв начин да го забележим това от горната страна. По реката не вървим. След сигнала разбрахме. Там, може би малко повече пепел е излязло, тъй като е текло в рамките, може би на денонощие, само че пепелта не е рисков боклук. Тя не може да повлияе по никакъв метод на екосистемата на реката. Да, образно замърсява, има подобен проблем, само че не е рисково, не е отровно ".

" Проблемът към този момент е отхвърлен ", добави той.


Снимки: Кирил Фалин и РИОСВ-София
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР