Изправени пред урагана, Тръмп, ДеСантис реагира по драматично различни начини

...
Тъй като голяма буря застраши крайбрежието на Флорида в понеделник
Коментари Харесай

Тъй като голяма буря застраши крайбрежието на Флорида в понеделник сутринта, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис проведе пресконференция от щаба за управление на извънредни ситуации на щата, предупреждавайки жителите за бурята опасност, докато са обградени от държавни и национални гвардейски лидери.

По-малко от час по-рано Доналд Тръмп отправи много различно послание към обществеността. Бившият президент и кандидат за президент на Републиканската партия, публикувайки в социалните медии, популяризира необоснован слух, че ДеСантис отпада от президентската надпревара, за да се кандидатира срещу сенатора от Републиканската партия Рик Скот, избирайки да атакува съперника си, дори когато Идалия започна да набира сила над Мексиканския залив.

„Това е интересно, нали?“ Тръмп написа, една от десетките политически атаки, които републиканският кандидат отправи от Truth Social, въпреки че бурята наводни Флорида и други югоизточни щати с вода.

За двамата най-видни политици във Флорида седмицата беше изследване на контраста лидерски стилове. Докато DeSantis реагира на природното бедствие по начини, които обществото отдавна очакваше от неговите правителствени служители да действат - провеждане на пресконференции и предлагане на аполитични насоки за управление на въздействието му - Тръмп игнорира бурята в продължение на дни, вместо това публикува литания от обиди, насочени към политическите му противници като същевременно изтъква положителни резултати от социологическите проучвания за кампанията си.

До момента, в който Тръмп спомена урагана Идалия в публикация в сряда следобед, той вече беше публикувал повече от 140 пъти в Truth Social от понеделник на множество теми, дори драгиране старо писмо, което покойният актьор Кърк Дъглас му изпрати през 1998 г. (Броят на публикациите на Тръмп включва пъти, в които той е публикувал повторно съобщения от други акаунти.)

„Кърк беше истинска филмова „звезда“ Тръмп написа в сряда, преди да спомене урагана. „Не останаха много днес. Повечето са будни и слаби!“

СВЪРЗАНО СЪДЪРЖАНИЕ: Байдън казва, че ще пътува до Флорида в събота, за да види последствията от урагана Идалия

Говорител на кампанията на Тръмп приписа на президента дните мълчание с изобилие от предпазливост, като каза, че „иска да се увери, че всички са в безопасност и слушат местните власти.“

Въпреки споменаването му за урагана в сряда, до четвъртък Тръмп се върна в ДеСантис, чукайки губернатора за цената на електричеството и застраховките във Флорида.

Забележките поставят Тръмп в собствена лига сред кандидатите за президент на Републиканската партия. Никой не е атакувал ДеСантис в дните преди или след урагана. Бившият посланик на ООН Ники Хейли отложи спирането на кампанията си в Южна Каролина тази седмица, тъй като прогнозите показаха, че бурята е на път да премине през Джорджия и Каролините, след като удари Флорида. Американският сенатор Тим Скот публикува в своя официален акаунт X, насочвайки жителите на Южна Каролина към отдела за управление на извънредни ситуации на щата, преди ураганът да достигне Флорида.

Те също така подчертават степента, в която Тръмп, по начини, които често остават незабелязани вече се отказва от традиционния, трезво мислещ подход на почти всеки друг републикански и демократичен политик по време на криза в полза на стил, който държи фокуса върху себе си, а не върху застрашените общности.

Бившият президент преодоля това неортодоксален подход за спечелване на президентска надпревара през 2016 г. Но той все още носи известен политически риск за кандидата, включително от някои консерватори, които са настръхнали от решението му да продължи да атакува ДеСантис дори на фона на усилията за възстановяване на Флорида.

„Дори за евтин художник като Тръмп, това е наистина ниско“, публикува консервативната медийна фигура Ед Мориси в X в четвъртък, в отговор на критиките на Тръмп към държавните тарифи за електричество. „Той звучи по-скоро като на прослушване за MSNBC, отколкото за билета на GOP.“

Федерални и държавни служители казаха, че истинската степен на щетите от бурята все още не е известна. Към четвъртък следобед приблизително 188 000 клиенти във Флорида, Джорджия и Южна Каролина все още бяха без ток. Около 107 000 от тези клиенти са във Флорида, според уебсайта за проследяване Poweroutage.us.

Други изображения показват някои крайбрежни общности в щата, като Cedar Key, наводнени с вода, което предизвиква опасения, че жителите там ще ще бъдат принудени да възстановят домовете и бизнеса си.

DeSantis до голяма степен остави политиката настрана пред лицето на урагана. Неговата президентска кампания временно спря молбите си за набиране на средства във вторник и сряда и той беше скътан в Талахаси, където се срещаше с държавни и федерални служители за извънредни ситуации и даваше редовни брифинги за въздействието на бурята.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Високи залози за крайбрежието на Персийския залив, Рон ДеСантис, докато Идалия наближава Флорида

От понеделник ДеСантис е направил 21 медийни интервюта и пресконференции, според лице, запознато с графика на губернатора. Попитан по време на един брифинг за мислите му относно мълчанието на Тръмп относно урагана, ДеСантис възрази.

„Това не е моя грижа“, каза ДеСантис в сряда. „Моята грижа е да защитя хората от Флорида, да съм готов да тръгвам. И ние го направихме.“

Той също така е разговарял повече от веднъж с един от основните си политически врагове, президента Джо Байдън, който се е обадил на губернатора в четвъртък сутринта, за да го уведоми, че е подписал голям договор декларация за бедствие във Флорида. Всъщност Байдън похвали ДеСантис в сряда за сътрудничеството му в отговора на урагана, като каза, че и двамата мъже са били съсредоточени единствено върху усилията за възстановяване.

„Мисля, че той се доверява на моята преценка и желанието ми да помогна, и Вярвам му, че може да предложи, че тук не става въпрос за политика, а за грижа за хората в неговия щат“, каза Байдън.

Планира се Байдън да пътува до Флорида в събота, въпреки че не беше веднага ясно дали планира да се срещне с ДеСантис, докато е в щата. Но съветникът по вътрешната сигурност Лиз Шерууд-Рандал, говорейки от Белия дом, каза пред репортери в четвъртък, че са се срещали всеки друг път, когато Байдън е бил в щата.

ДеСантис и Байдън обиколиха след срутването на сградата Surfside през 2021 г. и районите, най-засегнати от урагана Иън миналата година.

„Те са много колегиални“, каза Шерууд-Рандал.

За съюзниците на ДеСантис отговорът на урагана е ключов момент както за неговото губернаторство, така и за президентската му кампания, предлагайки му възможност да демонстрира това, което отдавна твърдят, че е най-голямата му политическа сила: стила му на лидерство.

„Мисля, че е важно за хората на Флорида, че губернаторът. DeSantis реагира правилно на урагана“, каза Дан Еберхарт, донор на DeSantis. „Губернаторът се върна в щата и се грижи за хората, на които е избран да служи. Ако това го откъсне за малко от кампанията, така да бъде. Не мисля, че това е първото нещо, което мисли губернаторът в момента.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР