Използват се три критерия за оценкаКметът Пенчо Милков внася предложение

...
Използват се три критерия за оценкаКметът Пенчо Милков внася предложение
Коментари Харесай

Ще бъде променен реда за класиране на общинските жилища за продажба в Русе

Използват се три критерия за оценка

Кметът Пенчо Милков внася предложение за изменение и допълнение на Наредба №6 за изискванията и реда за определяне на жилищни потребности, настаняване чартърен и продажба на жилища – общинска благосъстоятелност. Причината е, че липсва правилник какво да се прави при жилища с идентичен брой точки.

В случаите, когато са постъпили по-голям брой заявки от оптимално избрания, комисията дефинира кои жилища да преминат в листата, като ги класира в низходящ ред, съгласно критериите:

1. Срок на обитаване на общинското жилище от заявителя – 1 точка за всеки 5 приключени години и

2. Възраст на жилището – 1 точка за година и

3. Вид на структурата – 3 точки за панелно жилище, 1 т. за ЕПК и 2 т. за тухлено.

На 15 февруари изтече периода за подаване на заявки за закупуване на жилищата. При разглеждане на подадените заявки е открито, че огромна част от жилищата получават идентичен брой точки – 7 бр. жилища са с 54 точки, 11 бр. са с 53 точки, 13 са с 52 точки. В случая, комисията не е определила 48–то жилище за продажба заради липса на ред за класиране на жилищата с идентични точки. Предлагаме класирането на жилищата с идентични точки да се прави посредством чоп, за провеждането на който да се уведомяват заявителите и да им се дава опция да участват при осъществяването на жребия.

В наредбата липсва и ред за установяване на идващите в листата жилища в случаите, когато наемателят на жилището от листата на жилищата, отредени за продажба не заплати дължимата продажна цена, налози и такси в избрания тримесечен период по член 35, алинея 4 от наредбата. Предложението ни е в тези случаи, комисията по член 6 от наредбата да класира съответния брой следващо/и жилище/а за продажба, съгласно броя на жилищата, които минават назад в листата на жилищата за настаняване на лица с открити жилищни потребности.

2. Цели, които се слагат:

Целта на предлаганата смяна е въвеждане на ред за класиране на общински жилища за продажба с идентичен брой точки и за установяване на други жилища в случаите на отвод от страна на наемателя да закупи общинското жилище, отрдедено за продажба.

3. Финансови и други средства, нужни за използването на новата уредба:

Няма нужда от общински финансови средства за използването на новата уредба. В частта за оределянето на други жилища, с приемането на наредбата ще се усили броя на предоставените пазарни оценки за установяване на цена на общинските жилища.

4. Очаквани резултати от използването, в това число финансовите, в случай че има такива:

В резултат на допълненията ще се вкара нормативно избран ред за класиране на жилищата, получили идентичен брой точки, който да подсигурява и бистрота при класирането. С приемането на наредбата ще се регламентира и реда за класиране на идващите жилища, в случаите на отвод от страна на немателите за закупуване на общинските жилища.

5. Анализ за сходство с правото на Европейския съюз:

Проектът на наредбата не опонира и на правото на Европейския съюз. Този план е в сходство със Закона за общинската благосъстоятелност и не опонира и на други нормативни актове от по-висша степен, признати от законодателната и изпълнителната власт в Република България.

На съображение с член 26, алинея 2 и алинея 4, изр. 2 от Закона за нормативните актове, отразяващ отговорностите за осъществяване на публични съвещания и за издание на Проекта за приемане на нормативен акт за информиране на популацията и бистрота в дейностите на институциите, в 14-дневен период от издание на актуалното предложение на интернет страницата на общината и/или общинския съвет, се одобряват оферти и мнения по отношение на по този начин направения план за приемане на Наредба за допълнение на Наредба №6 за изискванията и реда за определяне на жилищни потребности, настаняване чартърен и продажба на жилища – общинска благосъстоятелност. По- късият период за оферти се дефинира за недопускане на закъснение на производството по разглеждане на подадените заявки за продажба на общинските жилища.

Във връзка с гореизложеното и на съображение член 63, алинея 1 от Правилника за организацията и активността на Общински съвет – Русе, неговите комисии и взаимоотношенията му с общинска администрация, предлагам на Общински съвет – Русе да вземе следното

Р Е Ш Е Н И Е

На съображение член 79 от Административнопроцесуалния кодекс, член 8 от Закона за нормативните актове, член 21, алинея 2, по отношение на член 21, алинея 1, т. 8 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА), член 47, алинея 3, във вр. с член 45а, ал.1 от Закона за общинската благосъстоятелност и, Общински съвет – Русе,

Р Е Ш И:

Приема Наредба за изменение и допълнение на Наредба №6 за изискванията и реда за определяне на жилищни потребности, настаняване чартърен и продажба на жилища – общинска благосъстоятелност, както следва:

§ 1. В член 33 се добавя нова алинея 6, както следва: „ (6) Когато няколко жилища са получили идентичен брой точки, и с тях се надвишава оптимално избрания брой жилища за продажба, комисията по член 6 дефинира жилищата за продажба посредством чоп. Наемателите на жилищата, за които се организира жребия се уведомяват за датата и часа на жребия и им се дава опция да участват при провеждането му. Жребият се организира без значение дали заявителите участват при провеждането му. “

§ 2. В член 36, алинея 5 се добавя изречение второ със следния текст: „ В тези случаи, комисията по член 6 от наредбата, дефинира следващото/ите жилище/а за продажба от одобрения лист за класиране на жилищата за продажба.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 3. Настоящата разпоредба влиза в действие, считано от датата на публикуването ѝ в интернет страницата на Общински съвет Русе.

Вносител,

ПЕНЧО МИЛКОВ

Кмет на Община Русе

Срокът за оферти и мнения по плана на нормативния акт е 14 дни, считано от публикуването му на интернет страницата на ОбС-Русе
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР