Използват ли се изтекли лични данни в подписките за регистрация

...
Използват ли се изтекли лични данни в подписките за регистрация
Коментари Харесай

Как да проверим дали личните ни данни са в списъците на партиите без нашето съгласие?

Използват ли се изтекли персонални данни в подписките за регистрация на партиите за изборите? Отговорът е - да. Неприятно сюрпризирани, мнозина алармират, че са разкрили имената си в нечий лист. Проверката е лесна и лишава минута на уеб страницата на ЦИК.

Две истории с еднообразно начало - двама души вземат решение да ревизират попадат ли в партийните описи.

" Попаднах на линк напълно инцидентно преди няколко дни. И взех решение - за какво пък не, нали лишава две минути ", сподели Борис Ганчев.

" Проверих в уеб страницата на ЦИК дали попадам в някой от описите на партиите, които са регистрирани за изборите ", добави Ивайло Велков.

И идентичен резултат от инспекцията.

" С изненада открих, че моето име и персонални данни са употребявани непозволено в листата на една от партиите, като съм записан като подкрепящ, симпатизант на въпросната партия и тя по този метод се е записала за идните парламентарни избори ", сподели Ивайло Велков.

" С потрес открих, че вземам участие в един от описите на една партия, в това число в партия, която не е по моя усет и в никакъв случай не съм имал нищо общо ", допълна Борис Ганчев.

Борис решил да прикани приятелите си във фейсбук и те да ревизират дали няма корист с данните им.

" След като направих поста обществен, много други хора бяха също шокрани да се видят в описите на партии, с които нямат нищо общо ", споделя Борис Ганчев.

Двамата мъже първо се ядосали, по-късно решили да подадат тъжба до Комисията за отбрана на персоналните данни и се замислили от кое място са изтекли данните им.

" За страдание преди време изтекоха много данни и от Национална агенция за приходите, и от други институции, напомня Ивайло.

" Имал съм челен случай, при който се появи предният ми адрес в различен квартал в столицата и тогава стана ясно, че това са данни, които са изтекли от дълго време. Възможно е още с Търговския указател, не знам. За страдание електронните ни услуги и сигурност чак напоследък започнаха да се усъвършенстват ", разяснява Борис Ганчев.

А инспекцията на уеб страницата на ЦИК лишава минута. Необходимо е ЕГН и имейл. На електронната си поща получавате код, с който да ревизирате фигурирате ли в описите на подкрепящите една или друга групировка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР