Българите зад граница трябва да могат да гласуват по пощата

...
Българите зад граница трябва да могат да гласуват по пощата
Коментари Харесай

Българите зад граница да могат да гласуват по интернет или по пощата, призова външният министър

Българите зад граница би трябвало да могат да гласоподават по пощата или по интернет, съобщи служебният министър на външните работи Николай Милков на брифинг, на който заключи протичането на изборния ден отвън рамките на страната.

Според него сегашната организация на изборния развой зад граница основава доста бюрократични пречки като неявяването на членове на СИК от политическите квоти и процеса по командироване на чиновници на Министерство на външните работи и превозване на изборните бумаги и машини.

" Има и по-цивилизован метод за гласоподаване в чужбина като гласоподаване по пощата и интернет. Това са възприети практики от доста страни на Европейски Съюз. Няма логичност човек да може от телефона си да преведе задачите си спестявания по някаква сметка, а да няма доверие на това да упражни гласа си. Фокусирането върху детайлите в изборния развой няма да покачат доверието в него, други са факторите, които ще създадат ", сподели Милков.

Той оцени като добра организацията на вота зад граница. В чужбина са дали своят вот малко над 178 000 българи. Най-много наши сънародници са упражнили правото си на глас в Турция - 58 000 и Англия - 27 000. Следват българите от Германия, Испания и Съединени американски щати.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР