Днес започва проверката на трите машини, на които в изборния

...
Днес започва проверката на трите машини, на които в изборния
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: Днес започва проверката на машините, които изписаха Дневникът е подправен

Днес стартира инспекцията на трите машини, на които в изборния ден се появи надписа " Дневникът е фалшифициран ". Ще се ревизират и други две устройства, които са се оказали със заменен хеш код. Това съобщи в " Денят стартира " ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова.

В инспекцията ще вземат участие представители на ЦИК, на изпълнителя, виновен за техническото обезпечаване на машините - " Сиела Норма " и на Българския метрологичен институт. Очаква се резултатите от инспекцията да излязат най-късно в понеделник като е допустимо аргументите да станат ясни още този следобяд, посочи Нейкова.

Във всички секции в страната са преброени контролните разписки. Предстои сравняването им с данните от протоколите. Всички те са оповестени на уеб страницата на ЦИК. Като резултат от машинното гласоподаване се взима резултатът от данните на финалния протокол в машината, които към този момент са обработени.

По думите на Камелия Нейкова ниската изборна интензивност демонстрира, че " гласоподавателите са се уморили от избори ". Тя увери, че гласовете на хората, които са показали " Не поддържам никого ", не се разпределят към парламентарно показаните политически сили.

" Гласът им е автентичен, само че не взе участие при систематизиране на мандатите и не отиват при никоя партия и коалиция, която е получила повече от 4%. Така че гласоподавателите би трябвало да са спокойни, че техният глас „ Не поддържам никого “ не отива при никоя парламентарно показана партия. ", сподели тя.

При идващите избори ЦИК ще вземе поради новите данни за популацията на Национален статистически институт и това ще наложи преразпределение на мандатите в другите области, добави Нейкова. Тя увери, че за идващите ще бъде основан изборен регион за българите в чужбина, както е заложен в Изборния кодекс.

Според нея са машините би трябвало да дава отговор страната, а не частна компания.

" Според мен не е нужно частна компания да обезпечава машините. Обърнали сме се към изпълнителната власт да спомагат с ИТ специалисти, които да обезпечат техническото обезпечаване на машините, само че не получихме задоволително оферти, тъй че да се обезпечи този развой. При инсталирането на машините преди изборния ден работят към 200-250 души, тъй като всяко устройство се конфигурира по настрана. Честно казано, аз нямам доверие в страната да няма 250 ИТ специалиста, които работят в разнообразни ведомства, само че може би по тази причина че изборите бяха предварителни сякаш нямаше подготвеност това да се случи в този момент. Иначе ЦИК стартира подготовка в тази посока и с нея успяхме да създадем частичните локални избори независимо благодарение на няколко специалиста. Но въпреки всичко едно са 100 машини, друго е 11 000. ", сподели Нейкова.

Тя добави, че ЦИК продължава съвсем всекидневно да търси подпомагане от Министерски съвет за обезпечаването на държавно помещение, в което да се складират машините за изборите. В момента се употребява частен склад с наем от към 47 000 - 48 000 месечно, който в допълнение се оскъпява от логистиката по време на избори.

Целия диалог вижте във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР