Министерство на електронното управление е предоставило достъп до изходния код

...
Министерство на електронното управление е предоставило достъп до изходния код
Коментари Харесай

От министерството на е-управление отговориха на искането за проверка на машините за гласуване

Министерство на електронното ръководство е предоставило достъп до изходния код на машините за гласоподаване на всички регистрирани политически наблюдаващи, които имаха интерес, на 28 септември 2022 година, оповестяват от ведомството.

От там припомнят, че са поканили всички регистрирани представители от политическите партии в обществения електронен указател на ЦИК на представителите в процеса на засвидетелствуване по член 213а от Изборния кодекс, както и интернационалните наблюдаващи, с цел да получат достъп до изходния код на софтуера на машините за гласоподаване, в предпазена среда на МЕУ.

На поканата се е отзовал само един от трима записали се политически представители, както и интернационалните наблюдаващи.

Вчера от ГЕРБ желаеха изходният код на софтуера, посредством който беше извършено машинното гласоподаване на изборите за Народно заседание на 2 октомври 2022 година, да бъде възложен на всички упълномощени наблюдаващи и други заинтригувани длъжностни лица.

Поводът за настояването са подозрения, че машините за гласувани са манипулирани.

От Министерство на електронното ръководство припомнят, че са направили намерено и транспарантно всяка една процедура от процеса на засвидетелствуване на машините за гласоподаване, както е планувано и от Изборния кодекс.

Представители на записаните за присъединяване в изборите партии, обединения и инициативни комитети, на български неправителствени организации, които са записали наблюдаващи, както и не повече от двама представители на Българската академия на науките (БАН), регистрирани в съответния указател на ЦИК, както и интернационалните наблюдаващи, бяха поканени да участват на всички стъпки от удостоверяването.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР