Използваните гуми спестяват пари, но са значително по-опасни от новите. Сега

...
Използваните гуми спестяват пари, но са значително по-опасни от новите. Сега
Коментари Харесай

Да слагаме ли гуми втора ръка на колите си?

Използваните гуми икономисват пари, само че са доста по-опасни от новите. Сега ви посочваме плюсовете и минусите на такива гуми и споделяме препоръки за избора им.

Гумите с отчасти изхабяване са по-евтини от нов комплект, само че покупката им е обвързвана с прочут риск. Добре прочут факт е, че автомобилните гуми се износват с времето, тъй че би трябвало да се сменят постоянно. Някои водачи избират да спестят пари, като купуват употребявани комплекти. Голямото преимущество на отчасти износените гуми е, че те костват много по-малко от новите. Можете също по този начин да изберете по-скъп използван модел, в границите на вашия бюджет.

Много употребявани гуми обаче не са безвредни за потребление. Повечето водачи не продават комплектите си гуми без потребност. Частично износените гуми имат по-малка дълбочина на грайфера. Поради това те ще обезпечат по-малко сцепление, което е изключително видимо на мокри пътища. Новите гуми са с дълбочина на грайфера към 8 мм. За използвани гуми може да е в пъти по-малко.

TyreSafe прави изследване, което сподели, че към 98% от употребяваните гуми, продавани в Обединеното кралство, не дават отговор на стандартите за сигурност, а 34% от тях се смятат за доста рискови за придвижване по пътищата.

Трябва да се има поради, че експлоатационният живот на употребяваните гуми ще бъде доста по-малък от този на нов комплект. Следователно ще би трябвало да ги сменяте доста по-често.

Освен това положението на гумите се въздейства от възрастта им. По-старите гуми обезпечават доста по-малко сцепление. Ето какви проблеми могат да имат употребяваните гуми:

сечения в главната зона на протектора

неравномерно изхабяване на гумите

издутини на страничните стени

погрешен ремонт

непознати тела вътре в гумите

Каква е алтернативата на употребяваните гуми

Вместо използвани гуми можете да погледнете регенерирани гуми. Те ще костват по-малко от изцяло нов комплект, само че ще бъдат съвсем толкоз безвредни.

Регенерирането на гума включва унищожаване на протектора и страничните стени от употребена гума и слагане на нова гума. Така че е допустимо да върнете потребления комплект към предходните му свойства, написа automedia.investor.bg.

Трябва ли да купувате употребявани гуми?

Специалистите считат, че всеки водач би трябвало самичък да реши дали да купува употребявани гуми. Няма гаранция, че подобен комплект ще бъде безвреден.

Гумите са доста значим детайл от автомобила. Ето за какво, когато избирате употребявани гуми, би трябвало деликатно да ги прегледате и да разгледате всички вероятни недостатъци. Не купувайте и гуми, по-стари от пет години.

Директорът за научноизследователска и развойна активност на Pirelli Пол Хийтън приема съществено отчасти износените гуми. Според него всички използвани гуми би трябвало да бъдат подробно преглеждани преди покупка. Той предлага да изберете нови комплекти, въпреки и от по-нереномирана марка. Затова и преди да купите гуми, помислете за следните параметри:

сезонност

вид протектор

вид структура на гумата

монтажен диаметър

ширина на гумата

височина на протектора

показател на натоварване
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР