Използването на платени услуги на платформи за споделяне на видеоклипове,

...
Използването на платени услуги на платформи за споделяне на видеоклипове,
Коментари Харесай

МТ иска парите за онлайн реклама да се отпускат без обществени поръчки

Използването на платени услуги на платформи за шерване на видеоклипове, в това число в обществените медии, да бъдат изключени от обсега на Закона за публичните поръчки. Това е предлагането на Министерството на туризма, оповестено за публично разискване.

Вероятно концепцията е клипове, които популяризират страната ни като туристическа дестинация, да бъдат качвани в платформи за шерване на видеоклипове и обществени медии, без за това да бъдат провеждани публични поръчки. В момента закупуването на програмно време от малките екрани е изключено от обсега на Закона за публични поръчки и концепцията е това да важи и за стартирането на видеоклипове в интернет.
Все повече хора се осведомят онлайн
Един от претекстовете за препоръчаната смяна е, че хората все по-често се осведомят от интернет. По данни от проучване на Евростат за потреблението на обществените медии от стопански оператори към юни 2022 година над 80% от потребителите употребяват интензивно разнообразни платформи, като преди всичко се употребяват обществени мрежи и профилирани уеб страници за мултимедийна обмяна на наличие.

Съгласно Statista потребителите на обществени медии в световен мащаб нарастват с към 500 млн. всяка година при проучен интервал от 2017 година с прогноза до 2027 година, като за 2022 година се регистрират 4.59 милиарда консуматори, означават от туристическото министерство в претекстовете към законопроекта.

Вносителите на проектозакона акцентират, че с направеното предложение не се нарушават разпоредбите за свободна и лоялна конкуренция при възлагане на публични поръчки в частта на специфичната уредба в региона на аудиовизуалните услуги след промените в правото на Европейски Съюз през 2018 година Това изменение беше въведено и в националната уредба по Закона за радиото и малкия екран през 2020 година и закупуването на програмно време от малките екрани бе изключено от обсега на Закона за публични поръчки

Сега в претекстовете се показва, че изключването и на онлайн платформите ще обезпечи „ равно отнасяне от Закона за публичните поръчки на реализатори на поръчки, които са снабдители на медийни услуги и които са снабдители на платформи за шерване на видеоклипове, в това число услугите на обществените медии “.
Оценка на въздействието
Към плана е оповестена и оценка на въздействието, от която излиза наяве, че главната цел е улеснение на работата на възложителите, които би трябвало да правят осведомителната акция (бел.ред. – това е Министерството на туризма, защото те са институцията, която е виновна за провеждането на рекламните акции на България). Освен това ще има по-голяма успеваемост на рекламите, считат още вносителите на измененията.

Предложенията за промени в Закона за публичните поръчки, ще бъде в развой на публично разискване до 10 ноември, а измененията ще влязат в действие след тяхното обявяване в Държавен вестник.

Целият текст на предлагането може да видите ТУК
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР