Използването на името на Политическа партия „Зелените“, която е част

...
Използването на името на Политическа партия „Зелените“, която е част
Коментари Харесай

Използването на името Политическа партия „Зелените“, вече е незаконно


Използването на името на Политическа партия „ Зелените “, която е част от обединението „ Демократична България “, към този момент е нелегално след окончателното решение на Върховния касационен съд (ВКС). Това съобщи Христо Николов, член на политическия съвет на „ Партия на зелените “, която организация е спечелила делото за достоверност на 26 февруари 2019 година Според съда потреблението на „ Зелените “ в името на партията е нелегално още от 2008 година насам и би трябвало да го сменят, в противоположен случай ще се постанови заличаването й.
Решението на Софийски градски съд и доказано от Върховен касационен съд е, че осъжда политическа партия „ Зелените “, записана по фирмено дело №622/2008 година, да прекрати носенето и служенето с наименованието политическа партия „ Зелените “ по желае на политическа партия „ Партия на зелените “, записана по ф. дело 114/2001 година и да заплати 300 лева разходи по делото.
"При лингвистична, семантична и граматическа параленост на вписаните наименования на двете партии, актуалната инстанция намира, че е налице цялостно съвпадане на наименованията ", се споделя още в решението на съда. И акцентира, че не се позволява повторение на наименованието или абревиатурата на друга партия, както и прибавянето към тях на думи, букви, числа, цифри. "При фонетичната и граматическа параленост на цялостните наименования на двата правни субекта - Политическа партия „ Партия на Зелените “ и Политическа партия “Зелените “ е невероятно да бъде открита разлика в двете наименования ", безапелационни са магистратите.
Така те се съгласяват с нашата тъжба от "Партия на зелените ", че законът подсигурява правото на извънреден притежател на името по-рано записана партия и отстраняват грешката, която е позволил Софийският градски съд, регистрирайки "Зелените " през 2008 година, изясни Христо Николов. Нашата „ Партия на зелените “ е учредена през 2001 година и единствено тя може да употребява името, добави той. „ Да не си мислят, че в случай че употребяват други наименования със „ зелен “, като да вземем за пример „ Зелен алианс “ или „ Зелена опция “, номерът им ще мине. Има една „ Партия на зелените “ и това е нашата “, акцентира Николов.
“Въпреки че всички са осведомени за окончателното решение на Върховен касационен съд преди повече от месец, медии не престават да популяризират Политическа партия “Зелените” безусловно нелегално. Вече са записани няколко репортажа, в които с големи букви е изписано “Зелените”, сподели Николов. Той чака ЦИК да спре репортажите за противозаконните екополитици по отношение на идните европейски избори. Николов прикани медиите да не употребяват името на партия „ Зелените “, тъй като при всяко нарушаване ще осведомят ЦИК и съда да постановат наказания.
„ Партията на зелените “ ще взе участие независимо на идните избори за Европейски парламент на 26 май 2019 година, като ще излъчи лична листа от претенденти.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР