Използването на геотермалните води е интердисциплинарна задача – има балнеоложка

...
Използването на геотермалните води е интердисциплинарна задача – има балнеоложка
Коментари Харесай

Експерт: Държавата не прави нищо за геотермалните води

" Използването на геотермалните води е интердисциплинарна задача – има балнеоложка част, енергийна част и други странични изгоди, които не се регистрират . Пари постоянно ще се намерят, в случай че методът е деликатен, рационален и обмислен. Към момента страната нищо не прави , макар че в Конституцията е записано – водите са изключителна държавна благосъстоятелност. Подходът е на парче. " Това разяснява пред БНР Александър Пенчев, специалист в региона на различните източници на сила.
" В общественото пространство се прокрадва концепцията да се създава електричество от геотермални източници. Характерът на нашите води е мощно стеснен за произвеждане на електричество и всяко такова проучване единствено в тази тенденция е самоцелно ", съобщи Пенчев.

" Някой има ли статистика за конфигурираните геотермални централи все още? Със сигурност мога да кажа, че до 1991-92 година България имаше 200 мегавата топлинна мощ геотермални централи . Това никой не го помни ", уточни специалистът в предаването " Хоризонт до обед ".

По думите му би трябвало да се направи инвентаризация на съществуващите сондажи и извори , да се види в какво техническо положение са, да се ревизира по какъв начин се употребяват, какъв е крайният резултат и да се създаде нова сложна стратегия.

Според Пенчев е бил изгубен насъбран сериозен опит, тъй като актуалното развиване на възобновимите източници датира от 70-те години.

" Не може да се чакат чудеса, само че това, което имаме, би трябвало да се употребява , тъй като това са дадености. Общините имат интерес да употребяват локалния запас – основава работни места, основава интерес и към туризъм. Не можем да гледаме единствено в една тенденция – в този момент ще развиваме геотермия, тъй като има системи за произвеждане на електрическа енергия. "

Предимството на геотермалната сила е опцията за децентрализирано потребление, разясни Александър Пенчев и даде образец със Сапарева баня.

" Няма потребност да се вършат великански централи с великански мощности . "

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР