Използването на генеративен изкуствен интелект и т.нар. дийпфейкове расте все

...
Използването на генеративен изкуствен интелект и т.нар. дийпфейкове расте все
Коментари Харесай

Голям ръст на фалшивите клипове със знаменитости

Използването на генеративен изкуствен интелект и така наречен дийпфейкове пораства от ден на ден. А с това и измамите. Отчита се огромен растеж на подправените клипове с известни персони, които се популяризират в интернет, оповестява Ars technica.

Най-често се употребяват познати на множеството хора артисти, музиканти, телевизионни водещи. В интернет има доста техни действителни видеоклипове, което доста улеснява основаването и на дийпфейк.

Обикновено подправените клипове се употребяват от измамници, с цел да популяризират артикули и услуги или да популяризират някакакво спорно мнение. В неделя известният артист Том Ханкс разгласява предизвестие в формалния си профил в Instagram, че е видял подправено видео с него да популяризира дентален проект. " Никога не съм чувал за този артикул и не съм го употребявал! Моля ви не се лъжете от тези AI видеа ", предизвести Ханкс.

Подобни клипове се популяризират все по-масово и с най-различни персони, в това число известни основатели на наличие. За момента звездите предизвестяват през формалните си профили, когато открият сходен подправен клип. Постепенно обаче това ще стане доста мъчно, тъй като клиповете ще са доста.

Големите компании създават системи за различаване на AI клипове и слагане на маркери върху тях, с цел да се понижи рискът от комплициране. Трудно е да се откри и баланс за ограничение на потреблението на генеративен AI, тъй че да е наличен за позитивни цели, само че не и за злоупореби. Няма и ясни и единни регулации и правила. Затова главната отбрана за момента е бдителността на самите консуматори.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР