Използваме всяка възможност, за да обясним колко е важно отварянето

...
Използваме всяка възможност, за да обясним колко е важно отварянето
Коментари Харесай

Денков от Мюнхен: България получава широка подкрепа и за сухопътен Шенген

" Използваме всяка опция, с цел да разбираем какъв брой е значимо отварянето на сухопътните граници и приемането на еврото в България. Имаме цялостна поддръжка в това отношение ".

Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков пред публицисти след серия от диалози с европейски водачи в границите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Акад. Денков беседва с нидерландския министър председател Марк Рюте, с премиера на Белгия Александер Де Кро, както и с члена на немския Бундестаг Йохан Вадефул.

„ С Австрия договарянията би трябвало да продължат, с цел да изчезнат и последните им възражения. Това е част от нашите старания да укрепим границите, да подобрим битката с незаконната миграция “, акцентира българският министър-председател.

В Мюнхен Денков е провел среща и с вицепремиера на Украйна - Олга Стефанишина, оповестяват от Министерския съвет.

" България остава непрекъснат съдружник и покровител на украинския народ. Българското държавно управление е решено да поддържа Украйна и признава законното ѝ право да пази своите териториални ползи, съобщи министър председателят.

По думите му най-важният принцип, поддържан от България, е този за суверенното право на Украйна да дефинира изискванията и момента за договаряния с Русия.

„ Целият политически свят, и в Европа, и в Съединени американски щати, си дава сметка, че усложненията на Украйна би трябвало да бъдат взети на съществено и че би трябвало доста бързо да се работи, с цел да бъдат подкрепени техните старания да спрат съветската експанзия. Вече няма никакво подозрение и всички споделят това – че Украйна се бори освен за личната си земя, а също по този начин - за отстояване на правилата на съблюдаване на интернационалното право, демокрацията и свободата, тъй като това към този момент е сложено на карта “, съобщи след срещата Денков.

Министър-председателят уточни още, че европейската защита не би трябвало бъде опция и не би трябвало да се състезава с НАТО, а да укрепи Алианса в нашия район.

Ден по-рано Денков и министърът на външните работи и ротационен министър председател Мария Габриел се срещнаха с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Двете страни са разискали модернизацията на Въоръжените сили на България с бойните машини " Страйкър " и изтребителите F-16, както и съдействието на България и Съединени американски щати в сферите на защитата и нуклеарната енергетика.

Срещата се случи на фона на породилия се спор сред ГЕРБ и ПП-ДБ за това кой да заеме поста на външен министър след идната ротация.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР