Изплащането на увеличените размери на пенсиите през цялата 2022 г.

...
Изплащането на увеличените размери на пенсиите през цялата 2022 г.
Коментари Харесай

Кабинетът: Няма да има проблеми с плащането на пенсиите

Изплащането на увеличените размери на пенсиите през цялата 2022 година е обезпечено. Това увери общественото министерство в особено известие във връзка редица изявления на специалисти, че забавянето на бюджет 2022 ще остави възрастните хора без нарастване през януари.

От 25 декември 2021 година минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст се усилва от 300 лева на 370 лева, а оптималният й размер се покачва от 1440 лева на 1500 лева От същата дата тежестта на всяка година застрахователен стаж без преобразяване ще се усили от 1,2 на 1,35 на 100. За да има  равнопоставеност с по-високата тежест на осигурителния стаж ще бъдат преизчислени всички отпуснати преди 25 декември 2021 година пенсии.

Кодексът за обществено обезпечаване регламентира, че в случай че бюджетът на държавното публично обезпечаване не бъде признат от Народното събрание до началото на бюджетната година, осигурителните доходи се събират и осигурителните разноски се правят съгласно настоящите нормативни актове. Това подсигурява изплащането на всички пенсии и други обществено осигурителни заплащания в избраните размери, без значение че бюджетът на ДОО за съответната година не е признат, пишат от МТСП. В този случай се разходва месечно до една дванадесета част от разноските, планувани в бюджета за миналата година.

Именно този правилник обаче поражда опасенията за пенсиите през януари. " След 25 декември коефициентът за година стаж се усилва от 1,2 се усилва на 1,35, което значи увеличение на пенсиите с 13,5%. Но в бюджета за тази година тези пари ги има единствено за 6 дни. От къде ще се вземат тогава нужните пари ", попита пред Хасан Адемов, народен представител от Движение за права и свободи и дълготраен ръководител на парламентарната обществена комисия.

Иван Нейков пък твърди, че това закъснение няма да се отрази трагично върху пенсиите. " При всички положения в бюджета за тази година са планувани задоволително средства. Това е механически решима задача. Големият въпрос е ще има ли някакви стъпки по посока на постигнатата договореност за нови промени в осигурителния модел ", съобщи някогашният обществен министър в изявление за БГНЕС.

КРИТИКИ

Движение за права и свободи съкруши с рецензии договарянията за новото ръководство. Според Хасан Адемов в тях липсват стратегически цели, а участниците от време на време са показали непознаване на законите. " Преговарящите по програмата на бъдещото държавно управление не са предложили стратегически цели, а са влизали ненужно в елементи ", разяснява Адемов диалозите по съдружните цели от предходната седмица. Партията му не бе поканена на договарянията, а от " Продължваме смяната " (ПП) нееднократно заявиха, че няма да водят диалози с Движение за права и свободи и ГЕРБ.

" В тези над 50 позиции, към които се сплотиха договарящите бъдещи съдружни сътрудници, липсват стратегическите ограничения. Една такава полемика не би трябвало да влиза в елементи. Липсват стратегически цели, обществени знаци, няма натурални индикатори, планове. Всичко следва в бъдеще време. Тези полемики са просто говорилни... Необходимо е по-ефективно наличие, което да помогне за правене на стратегия на ръководство на последващо ръководещо болшинство ", разяснява дългогодишният народен представител, който няколко мандата бе и ръководител на обществената комисия в Народното събрание. Според него прави неприятно усещане, че участници в полемиките са показали непознаване на настоящото законодателство.

Адемов акцентира, че Движение за права и свободи са за държавно управление, което да взема решение проблемите в секторните политики и съобщи готовността на придвижването да бъде консултант на бъдещите ръководещи.

 

ГРЕШКА

Попитан дали би трябвало 120-те лева добавка за всички пенсионери да бъде непокътната до края на изключителната конюнктура, Иван Нейков съобщи, че е срещу всяка мярка, която се дава на калпак. „ Това е грешката на всички дейности в обществената сфера, които не регистрират потребностите и опциите на хората. Затова за мен е неточност да се дава, без значение каква е сумата, по равно на всички. Хората имат разнообразни потребности. Хората имат и разнообразни благоприятни условия. Няма за какво да слагаме всички в еднакъв кюп. Не би трябвало да се дава по равно на всички. Трябва да се дава на този, който същински има потребност “, разяснява той пред БГНЕС.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР