Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов поиска

...
Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов поиска
Коментари Харесай

Сарафов поиска оставката на прокурора, допуснал освобождаването на обвиняемия за нападението на 18-годишното момиче

Изпълняващият функционалностите основен прокурор на Република България Борислав Сарафов изиска и получи оставката на прокурор Георги Видев като заместител административен началник на Окръжна прокуратура-Стара Загора, това осведомят от пресцентъра на държавното обвиняване.

Обвинителят беше представител на прокуратурата на делото, с което е променена мярката за неотклонение и е пуснат на независимост 26-годишния Георги Георгиев, упрекнат за нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора.

На среща в Съдебната палата в София с управлението на Окръжна прокуратура-Стара Загора основният прокурор изрази остро отвращение от сериозните пропуски, позволени в работата на прокурор Видев при определянето на мярката за процесуална насила по отношение на обвинения Г.Г. в правосъдно съвещание на Окръжен съд-Стара Загора на 5 юли 2023 година

Припомняме, че мъжът е с обвиняване, че е нанесъл 21 порезни рани, счупил е носа и е обръснал главата на жертвата си. Той беше освободен с решение на тричленен състав на Окръжния съд, откакто пострадванията разказани в първата здравна експертиза бяха изтълкувани от обвиняването и признати от правосъдния състав като лека телесна щета. 

Председателят на Окръжния съд в Стара Загора Красимир Георгиев акцентира, че решението на арбитър Татяна Гьонева, докладчик по делото, е в унисон с мнението на прокурора по делото на въззивна инстанция- в тази ситуация Георги Видев. 

Днес Борислав Сарафов е декларирал изрично, че Георги Видев не има нужните професионални и управнически качества, с цел да заема поста на заместник-окръжен прокурор на Стара Загора. С оглед на това Видев е подал оставката си като заместител на административния началник на ОП-Стара Загора.

И.ф. основен прокурор Борислав Сарафов бе безапелационен, че Георги Видев не има нужните професионални и управнически качества, с цел да заема поста на заместник-окръжен прокурор на Стара Загора. С оглед на това Видев подаде оставката си като заместител на административния началник на ОП-Стара Загора.

По предписание на основния прокурор екип от прокурори при Върховна касационна прокуратура ще извърши цялостна инспекция на работата на Георги Видев в ОП-Стара Загора, както и на прокурор Десислава Първанова от РП-Стара Загора за интервал от две години.

Борислав Сарафов чака от управлението на Окръжната прокуратура в Стара Загора да сътвори организация и условия за цялостно и задълбочено следствие на случая, както и за приключването му в къси периоди за обезпечаване на правдивост. Към момента по отношение на обвинения Г.Г. се водят две досъдебни производства – за нанасяне на междинна телесна щета и за закана с ликвидиране.

При нужда, в хода на следствието, прокурори от ВКП са в подготвеност да окажат незабавна методическа помощ за срочно привършване на следствието с оглед внасяне на обвинителен акт по отношение на причинителя на тежките престъпни действия, като се отчетат и утежняващите виновността условия – наложените предишни санкции по отношение на обвинения, тежестта и публичната заплаха на осъщественото. 

На Окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов бе разпоредено, прокуратурата, взаимно с органите на Министерство на вътрешните работи, да обезпечи отбрана на всички очевидци и лица, съдействали в хода на следствието.

Възложени са и инспекции по изказвания за други осъществени закононарушения против личността на територията на Стара Загора и региона. При установяването на задоволително данни и събирането на доказателства следва причинителите на незаконните действия неотложно да бъдат привлечени към наказателна отговорност.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР