Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов се оплака, че е

...
Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов се оплака, че е
Коментари Харесай

Борислав Сарафов: Прокуратурата не може и не трябва да остане същата

Изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов се оплака, че е получил от Иван Гешев, чийто заместител беше, " тежко завещание ". Това стана по време на чуването му от Пленума на Висшия правосъден съвет за резултатите от назначените от него инспекции на така наречен " каузи на трупчета " против лица с имунитет, министри и магистрати.

Изявлението си Сарафов стартира с конкретизиране за какво е трябвало да разпореди проверка на наследството на " Гешев ":

" За да бъдат закрепени дълго натрупваните проблеми, които бяха факт освен за вас, а и за цялото общество ".

Резултатите - повече от 70 забавени следствия за шпионаж и на закононарушения, осъществени от магистрати, депутати и членове на Министерския съвет от 18 прокурори и следователи, които към този момент са препоръчани за наказване. 

Сред препоръчаните на Прокурорската гилдия за преценка дали би трябвало да бъдат глобени и по какъв начин следователи и прокурорите, които е трябвало да работят по аферата " Осемте джуджета ", както и ръководителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

И още: прокурор Стефан Христов - до юли наблюдаващ  по така наречен дело " Барселонагейт ". Той беше заменен, тъй като забързал следствието едвам откакто Иван Гешев уточни Бойко Борисов като предизвикал процедурата, довела до предварителното преустановяване на мандата му.

Христов беше заменен от екип от прокурори, които във вторник оповестиха, че делото за къщата в Барселона е прекъснато.

Единствено Атанаска Дишева имаше спомагателни въпроси към и.ф. основен прокурор. По разнообразни способи тя го попита какво друго може да се предприеме при такива нарушавания, с изключение на дисциплинарни производства.

Като се базира на пълномощията си Сарафов изясни, че единственото, което може да направи, е при проблеми със срочността и ритмичността на делата да сезира Прокурорската гилдия:

" Защото намесата ми по всеки един проблем с инструкции кой да бъде притеглен, дали да бъде притеглен, по кое време да бъде притеглен би бил неоснователна интервенция, каквато може би е допускана преди. Но каквато не следва да се позволява оттук-насетне " сподели Сарафов.

И попита Дишева би ли му предложила нещо друго:

" Не съм аз индивидът, който би трябвало да Ви предлага ", означи Дишева. Сарафов репликира: " Г-жо Дишева, аз не мога да крещя сътрудниците и да викам по тях, да ги накарам да работят. "

И откакто разговорът Сарафов - Дишева се изчерпа, краткотрайният началник на държавното обвиняване заключи:

" Прокуратурата натрупа много систематични неточности напоследък, които се постанова в този момент занапред да бъдат поправени. Прокуратурата не може и не би трябвало да остане същата, тя би трябвало да проработи добре. В този смисъл и поставям нужните старания, които се надявам да бъдат оценени позитивно ", сподели и. ф. основен прокурор Борислав Сарафов. 

По обявата работи: Мария Йорданова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР