Изпълняващият длъжността премиер на Армения Никол Пашинян и неговата партия

...
Изпълняващият длъжността премиер на Армения Никол Пашинян и неговата партия
Коментари Харесай

Избори в Армения: Настоящият премиер Никол Пашинян печели втори мандат

Изпълняващият длъжността министър председател на Армения Никол Пашинян и неговата партия „ Граждански контракт “ завоюваха предварителните парламентарни избори, които се организираха в Армения на 20 юни. Партията на Пашинян получи 53,92% от гласовете, а незабавно след нея остана Алиансът на Армения, воден от някогашния президент Робърт Кочарян с 21,04%.

До предварителния избор се стигна след месеци на митинги с искане за оставката на Пашинян поради мирното съглашение, което той подписа, с цел да постави завършек на шестседмичните боеве с Азербайджан за региона на Нагорни Карабах.

В неделното гласоподаване участваха 21 политически партии и четири изборни блока. Въпреки митингите и апелите към Пашинян да подаде оставка, изборната интензивност беше слаба - по информация на Арменската изборна комисия, съвсем 50% от 2,6 милиона гласоподаватели в страната са дали своя глас.

Никола Пашинян разгласи публично своята победа на изборите още в края на изборната нощ. След като резултатите от всички области бяха оповестени от изборната комисия на Армения, Пашинян заяви, че в новоизбрания парламент партията „ Граждански контракт “ ще има конституционно болшинство с най-малко 71 от вероятни 105 места и ще успее да образува държавно управление. Неговият директен съперник Робърт Кочарян обаче съобщи, че няма да признае изборните резултати.

„ Стотици сигнали от изборни секции, свидетелстващи за проведени и планувани фалшификации, служат като сериозна причина за липса на доверие “, се споделя в изказване на неговия Алианс на Армения.

В неделя вечерта основната прокуратура разгласи, че е получила 319 сигнала за нарушавания и е образувала шест наказателни следствия. Всички те са свързани с хипотетичен рушвет по време на пропаганда.

Никол Пашинян пристигна на власт след огромната национална гражданска война през 2018г., само че Армения е в положение на политическа рецесия от ноември предходната година, когато Пашинян подписа помирение с Азербайджан за преустановяване на войната в Нагорни Карабах.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР