Изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Франс Тизерманс подаде днес оставка

...
Изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Франс Тизерманс подаде днес оставка
Коментари Харесай

Франс Тимерманс подаде оставка от Европейската комисия

Изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Франс Тизерманс подаде през днешния ден оставка от поста си, оповестиха от Европейска комисия.

Това стана след номинирането му за водещ претендент на обединението сред левицата и „ зелените “ на парламентарните избори в родната му Нидерландия през ноември.

Молбата за отдръпването на Тимерманс е призната от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен с неотложен резултат. Временно изпълнителен зам.-председател на Европейска комисия, отговарящ за Зеления пакт, ще бъде словашкият комисар Марош Шефчович. Той ще дава отговор и за политиката на активност в областта на климатичните промени. Това ще бъде в действие до назначението на нов еврокомисар от Нидерландия.

Франс Тимерманс е член на втора подред Европейска комисия. През 2014-2019 година той бе неин първи зам.-председател, отговарящ за върховенството на закона. Тогава отпред на Европейска комисия бе Жан-Клод Юнкер.

През 2019 година Тимверманс бе водещ претендент на европейските социалисти за ръководител на Комисията. След като европейските избори бяха извоювани от Европейската национална партия (ЕНП) и новата Комисия бе управлявана от Урсула фон дер Лайен, на Тимерманс бяха поверени Зеленият пакт и битката с климатичните промени. Той стана и един от тримата изпълнителни зам.-председателя на Европейска комисия. Във втория си мандат нидерландецът координира активността за реализиране на климатична индиферентност на Европа до 2050 година

Преди три месеца – на 15 май, оставка от Европейска комисия подаде и българският еврокомисар Мария Габриел, отговаряща за нововъведенията, проучванията, образованието, науката и младежта. Тя бе номинирана от ГЕРБ за министър председател на България и би трябвало да встъпи в тази служба на договорение с ППДБ ротационен принцип през март 2024 година В момента Габриел е вицепремиер и външен министър. През септември номинираната за неин правоприемник Илиана Иванова би трябвало да бъде изслушана пред отрасловите комисии в Европейския парламент, а по-късно и утвърдена от евродепутатите.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР