Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд изрази в понеделник пълното

...
Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд изрази в понеделник пълното
Коментари Харесай

Бордът на МВФ подкрепи Кристалина Георгиева, но САЩ ще я следят отблизо

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд изрази в понеделник цялостното си доверие в изпълнителния шеф Кристалина Георгиева, откакто прегледа изказванията, че тя е притискала чиновниците на Световната банка да трансформират данните в интерес на Китай.

Но министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън уведоми Георгиева, че тя ще следи от близко проучванията на МВФ и ще прави оценка всички нови обстоятелства или констатации, и прикани за изпреварващи стъпки за подсилване на целостта и достоверността на данните в МВФ.

24-членният ръб на фонда и Министерството на финансите издадоха разгласиха обширни изказвания след едноседмични маратонски срещи по отношение на дейностите на Георгиева като основен изпълнителен шеф на Световната банка, което сложи под въпрос продължаването на нейната работа отпред на МВФ.

Георгиева, български икономист и първият човек от разрастваща се страна, оглавил фонда, изрично отхвърли изказванията. Тя приветства утвърждението на борда в особено свое изказване и сподели, че е удовлетворена, че членовете му са се съгласили обвиняванията против нея, че са неоснователни.

" Това явно беше сложен епизод за мен персонално ", сподели тя. " Искам обаче да изразя своята непреклонна поддръжка за независимостта и честността на институции като Световната банка и МВФ; и моето почитание към всички, ангажирани със отбраната на полезностите, на които са учредени тези организации. "

Георгиева беше спечелила поддръжката на Франция и други европейски държавни управления предходната седмица, само че представители на Съединени американски щати и Япония настояха за по -задълбочен обзор на изказванията, съгласно източници, осведомени по въпроса, представени от " Ротерс ".

Въпросът беше неоправдателният отчет, направен от адвокатската адвокатска фирма WilmerHale за борда на Световната банка по отношение на нередности в данните в анулирания понастоящем отчет на Doing Business на банката.

Докладът на компанията твърди, че Георгиева и други висши чиновници са упражнявали " непростим напън " върху банковия личен състав, с цел да създадат промени по този начин, че да покачат класирането на Китай в отчета, тъкмо до момента в който банката търси поддръжката на Пекин за огромно нарастване на капитала.

Георгиева изрично отхвърли изказванията, които за събития от 2017 година, когато тя беше основен изпълнителен шеф на Световната банка. Тя стана ръководещ шеф на МВФ през октомври 2019 година

Бордът съобщи, че информацията, показана по време на прегледа - която включва срещи с юристи на WilmerHale и Георгиева - не е потвърдила изрично, че тя е играла неправилна роля в отчета Doing Business.

Европейските държавни управления желаеха бързо разрешаване на въпроса преди годишните срещи на МВФ и Световната банка тази седмица, където Георгиева и президентът на Световната банка Дейвид Малпас водят полемики за световното възобновяване от пандемията COVID-19, облекчение на задълженията и старания за бързи имунизации.

Съединените щати и Япония, страните най -големи акционери на фонда, предизвестиха против прибързано потвърждаване на доверието в водача на МВФ, споделя един от източниците на " Ройтерс ".

Йелън беседва с Георгиева в понеделник за " сериозните въпроси ", повдигнати от следствието, и акцентира уговорката й да " резервира честността и доверието на Световната банка и МВФ ", се споделя в изказване на Министерството на финансите във Вашингтон.

Докато отчетът " повдига законни въпроси и опасения ", Министерството на финансите съобщи, че е според с други членове на борда, че " липсват спомагателни директни доказателства във връзка с ролята на изпълнителния шеф, няма съображение за смяна в управлението на МВФ ".

Йелън сподели на Георгиева, че отчетът на WilmerHale демонстрира нужда акционерите да бъдат бдителни в отбраната на честността на двете институции, и сподели, че МВФ би трябвало да възобнови уговорката си за съблюдаване на прозрачността и за отбрана на сигнализиращите за нередности.

Без значение кой е отговорен за променените данни, актуалните и някогашни чиновници от двете институции споделят, че абсурдът е уязвил репутацията им на откривателите, повдигайки мног оважни въпроси за това дали тази активност е подложена на въздействие на страните членки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР