Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и

...
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и
Коментари Харесай

Българска бизнес делегация проучва корейския опит в подкрепата на малкия и средния бизнес


Изпълнителният шеф на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП) доктор Бойко Таков е на посещаване в Република Корея за присъединяване в формалната трета част от плана Knowledge Sharing Program (KSP) под надпис „ Interim Reporting and Policy Practitioners’ Workshop “. Напрегнатата стратегия на визитата даде опция на представителите на институции и бизнеса от българската делегация да посетят организации и институции, свързани с тематиката и да обсъдят опита и положителните практики с корейски експерти на място.

Една от значимите срещи бе в Министерство на дребните, междинните и започващите предприятия, оповестиха от ИАНМСП. Това е държавна организация, чиято цел е да ускори конкурентоспособността и да поддържа нововъведенията на дребните и междинните предприятия (МСП) и микропредприятията (МСП). Д-р Таков и представителите на българския бизнес се срещнаха и с активността на корпорацията SBC Training Institute - организация с нестопанска цел, финансирана от държавното управление, основана за използване на държавни политики и стратегии за постоянен напредък и развиване на корейски МСП, както и с опита и практиките на Корейската организация за поощряване на технологиите и информацията за МСП (TIPA). TIPA е основана като профилирана държавна организация за финансиране на научноизследователска и развойна активност, която подкрепя дребните и междинни предприятия (МСП) да правят нововъведения в ръководството посредством даване на професионални услуги, свързани с връзки и софтуерни нововъведения.

Д-р Таков се срещна с представители на управлението на Корейски институт за развиване на технологиите (KIAT), която провежда подпомагането на промишлените технологии и планирането на политиката, съдействието сред промишлеността и университетските среди, създаването на материали и съставни елементи, интернационалното съдействие в региона на технологиите, комерсиализацията на технологиите и локалната индустрия и поддръжката на приблизително равнище.

Интересни и потребни за българските представители на деловите среди бяха срещите в Корейска организация за поощряване на комерсиалните вложения (KOTRA)- финансирана от страната организация за поощряване на търговията и вложенията, ръководена от държавното управление на Южна Корея. Както и в Korea Venture Investment Corporation (KVIC) - е профилиран фонд за рисков капитал, ръководещ фонд от фондове. KVIC поддържа растежа на МСП и рисковите компании, като обезпечава постоянен финансов източник на пазара на рисков капитал. Също по този начин, KVIC поставя доста старания за глобализиране на рисковата екосистема и прави започващите компании световни. Специална Програма за ускорение на капиталовите технологии за пускане е предопределена да разпознава и поддържа най-обещаващите започващи компании с новаторски хрумвания и реформаторски технологии.

Проучен беше и опитът и на други структури. Фондация ИНОПОЛИС - професионална институция за комерсиализация на технологии, която дейно реализира активността по поощряване на фамилията в сходство със специфичния закон за поощряване на специфични научноизследователски и развойни зони и други

PanGyo Techno Valley Pangyo Techno Valley е модернизиран и новаторски клъстер, фокусиран върху технологиите за термоядрен синтез за усилване на националната конкурентноспособност и функционалността за самодостатъчност.

Комплекс за цифрова промишленост на G-Valley в Сеул е авангарден ИКТ клъстер, градски комплекс за високотехнологични промишлености, фокусиран върху рискови, ИТ и промишлености на знанието. Започва с производството на текстил и дрехи като съществени детайли за поощряване на корейските експортни промишлености, само че след това лабораториите и начинанията на конгломератите се насочват в региона на високотехнологичните промишлености с добавена стойност и информационно-познавателните промишлености.

Интересен обект за обмяна на опит и практики е и Консорциумът LG Electronics LG Electronics Inc. е южнокорейска мултинационална компания за електроника със седалище в Yeouido-dong, Сеул, Южна Корея и е част от LG Corporation, в която работят 82 000 души, заети в 119 локални филиали по света. Консорциумът LG Electronics обезпечава професионално образование за МСП благодарение на инфраструктурата и оборудването на LG Electronics.

Изпълнителният шеф на ИАНМСП и представителите на българските институции посетиха и Корейската асоциация за интернационална търговия (KITA) – като се изключи че съставлява ползите на корейските международни търговци, тази конструкция извършва и разнородни други функции, в това число: даване на практическа поддръжка на комерсиалните сдружения, привличане на комерсиално съдействие от частния бранш, формулиране на нови търговски тактики, поощряване на експерти в търговията и създаване на комерсиална инфраструктура.

Проектът Knowledge Sharing Program (KSP) се финансира от държавното управление на Република Корея и се извършва в границите на осем до 10 месеца. До момента е минал през няколко етапи на подготовка за консултиране в региона на дребните и междинните предприятия. Проектът е ориентиран към опциите за развиване, след приемане на професионална експертиза и показване на сполучливи положителни практики от страна на екип от корейски консултанти. Очакваните резултати са създаване на потенциал, способствуващ за развиването на експортната ориентировка, осведоменост, партньорства и интернационално наличие на българските МСП и започващи компании на пазара.

След посещаване на екипа от корейски специалисти и консултанти през ноември 2018 година и януари 2019 година в София Тех Парк, KDI (Korean Development Institute) провежда провеждането на третата част от план Knowledge Sharing Program (KSP), под надпис „ Interim Reporting and Policy Practitioners’ Workshop “, в в гр. Инчон, Република Корея.

В рамките на програмата „ Обмен на познания “ (Knowledge Sharing Program) в интервала 2016 – 2017 година Корея и България осъществиха план в региона на изследователската и новаторска активност, стоковите пазари и активността на дребните и междинни предприятия, по който сътрудници от българска страна бяха Изпълнителната организацията за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП), Министерството на образованието и науката и Институтът за стопански проучвания при Българската Академия на науките, а от корейска - Корейският институт за развиване.

ИАНМСП бе уредник на заключителната конференция, която бе извършена през март 2017 година в София Тех Парк и по време на която бяха показани и дискутирани резултатите от реализацията на програмата. Целта на конференцията бе да се показа корейският опит в региона на нововъведенията, като се даде опция за основаване на директни бизнес контакти и се основат условия за внедряване на положителни индустриални и търговски практики, трансфер на познания и технологии. Месец по-късно в границите на визитата на Корейската Асоциация на вносителите (KOIMA), ИАНМСП провежда бизнес конгрес с двустранни срещи с присъединяване на над 50 МСП и подписа Меморандум за съгласие с KOIMA.

ИАНМСП има подписани меморандуми за съгласие с пет партньорски организации от Корея: Корейска организация за поощряване на търговията и вложенията – KOTRA (Korea Trade-Investment Promotion Agency); Корейска интернационална комерсиална асоциация – KITA (Korea International Trade Association); Корпорация за дребен бизнес – SBC (Small Business Corporation); Корейската федерация на дребния и междинен бизнес (Kbiz); Корейската Асоциация на вносителите (KOIMA).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР