Изпълнителният директор на енергийната борса Константин Константинов не очаква промените

...
Изпълнителният директор на енергийната борса Константин Константинов не очаква промените
Коментари Харесай

Енергийната борса променя правилата си за дългосрочните договори

Изпълнителният шеф на енергийната борса Константин Константинов не чака измененията да доведат до изменение на цената на електрическата сила.

© Анелия Николова Още по тематиката
Бизнесът и синдикатите не са удовлетворени от свободната цена на тока

Призовават компаниите, ползващи електричество на ниско напрежение, да се върнат на контролирания пазар
21 дек 2017
Цялото свободно електричество у нас ще се търгува на борсата

Промяната влиза в действие от 1 януари 2018 година и визира всички бизнеси, които купуват ток на нерегулирания пазар
13 дек 2017
Защо " Фючър енерджи " дръпна шалтера

Основната причина са дефектите на недолиберализирания енергиен пазар в България
8 дек 2017 Българската самостоятелна енергийна борса е направила промени в разпоредбите за търговия с електрическа сила посредством двустранни контракти. Те ще бъдат оповестени до края на деня, само че ще влязат в действие на 9 януари. Основната разлика е, че гаранциите на търговците ще са по-ниски при по-дългосрочните покупко-продажби, само че пък се дава право на държавните централи да свиват безлимитно търговците, които позволяват до търговете си.

Новостите се постановат поради последните промени в Закона за енергетиката, които вкараха задължението от 1 януари всички покупко-продажби с електрическа сила по свободно контрактувани цени, сключвани от производители с обща конфигурирана мощ над 5 мегавата, да стават на проведения борсов пазар.

Според изпълнителния шеф на борсата Константин Константинов измененията няма да доведат до съществено нарастване на интензивността на търговците, само че сигурно ще има огромен растеж на размерите търгувана електрическа сила. Константинов не чака това да бъде мотив за изменение на цената на електрическата сила, защото предлагането остава едно и също, просто в този момент цялото количество ще минава през борсата.

Какво е новото

Една от най-съществените промени е обвързвана с намаляването на размера на финансовите предели и уеднаквяването им за всички сегменти на търговия. В случая при подаване на оферта за покупка, продажба или иницииране на търг ще се изискват по-малко средства като гаранция от комерсиалните участници. Също по този начин тези финансовите предели ще се освобождават незабавно при подписване на договорка.

Стандартизират се и изискванията по покупко-продажби, подписани на подсегмента " Непрекъсната търговия " и " Часови артикули ", като в същото време се вкарва механизъм за автоматизирано сравнение на предложения и подписване на покупко-продажби (Auto-matching). По този метод ще се реализиран допустимо най-хубавите цени за покупка и продажба.

Друга оригиналност е въвеждането на " Сесия за подаване на предложения " на екран " Непрекъсната търговия ", при която офертите за покупка и/или продажба на комерсиалните участници единствено ще се класират автоматизирано, без да се подписват покупко-продажби.

Тъй като категорично е записано, че самата борса към този момент няма да е страна по покупко-продажбите, описът с възможни контрагенти (тези, с които дадения търговец има прелиминарен договор) става годен за всички екрани за търговия. Идеята е покупко-продажби да се подписват единствено сред производители и търговци, които авансово са се споразумели. Например в случай че АЕЦ " Козлодуй " разгласи търг, на него ще могат да се явят единствено търговци, които към този момент имат контракт с централата. Целта на тази мярка е да се увеличи доверието сред участниците на пазара, до момента в който не бъде основана специфична клирингова къща. Даването на право държавните централи да сортират авансово търговците може да носи сигурност в разплащанията, само че сигурно отваря вратата за мощно ограничение на надпреварата.

Условията на търговете към този момент ще се дефинират от съответния основател, който за разлика от в този момент ще е забележим за участниците .

Кратки периоди = неодобрение

Народното събрание утвърди измененията в Закона за енергетиката на 13 декември 2017 година, а въпросните текстове бяха оповестени в Държавен вестник на 22 декември. Още същия ден Българската самостоятелна енергийна борса разгласява предложение за смяна в разпоредбите за работа на сегмент Централизиран пазар за двустранни контракти (ЦПДД).

Това обаче провокира рецензия от страна на Асоциация свободен енергиен пазар, защото поради празничните дни е имало малко време за подготовка на възражения, мнения и оферти. От асоциацията, в която членуват редица търговци на ток, споделят още, че БНЕБ е разгласила информацията по несъответствуващ метод, което в допълнение затруднява процеса по правене и даване на позиция от засегнатите пазарни участници.

Доводът им е, че проектопредложението за смяна е било оповестено не като обособени параграфи с посочени промени по точки от разпоредбите, а като нов документ. " Това още веднъж мощно попречва разбора на измененията, тъй като свежда работата до съпоставяне буквално на настоящите правила и посочените нови такива ", написа в мнението на организацията.

При все това Асоциация свободен енергиен пазар е изпратила съответни оферти до енергийната борса, а шефът й Константин Константинов изясни за " Капитал ", че някои от тях са взети под внимание. По думите му също по този начин опцията за спомагателни корекции не е затворена и в случай че има градивни оферти, те ще бъдат дискутирани.

Търговия в границите на деня

Сега БНЕБ предлага два сегмента на търговия - за ден напред и за дълготрайни двустранни контракти. Най-късно през февруари обаче ще стартира и действителната търговия с ток в границите на деня.

" Започваме регистрационен развой на търговски участници. Това ще отнеме няколко седмици, само че се надявам през февруари тази платформа към този момент да работи и на нея да се подписват покупко-продажби. Тя ще помогне най-много на комерсиалните участници, изключително на производителите от възобновими енергийни източници, да усъвършенстват графиците за доставка, тъй че да избегнат огромни небаланси, било то като остатък или като дефицит ", сподели изпълнителният шеф на борсата Константин Константинов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР