Изпълнителният директор на Dorna Sports, промоутъра на световния шампионат в

...
Изпълнителният директор на Dorna Sports, промоутъра на световния шампионат в
Коментари Харесай

MotoGP губи пари със състезанията в Европа

Изпълнителният шеф на Dorna Sports, промоутъра на международния шампионат в MotoGP, Кармело Еспалета разкри, че испанската организация записва финансови загуби поради надпреварите в Европа.

Догодина календарът в кралския клас планува общо 21 надпревари, като 11 от тях ще са на територията на Стария континент, а останалите 10 ще са отвън него. Сред тях са и двата нови старта в Азия, в Казахстан и Индия, които ще създадат своя дебют в MotoGP следващата година. За да бъдат сместени тези две нови надпревари два старта в Европа – Арагон и Финландия, отпаднаха от графика за идната акция.
 Казахстан приема старт от MotoGP Казахстан приема старт от MotoGP
Гран При на Арагон ще се завърне в бъдеще, защото тя влиза в ротация, дружно с други от надпреварите на Иберийския полуостров. Гран При на Финландия пък по този начин и не се организира през последните години, първо поради COVID-19, а след това и поради войната сред Русия и Украйна.

„ Ние губим пари със надпреварите в Европа. Трябва да сме ясни към тимовете и производителите. В контракта за присъединяване се споделя, че максимумът надпревари е 22. Но сега, в който надвишим 20 ние започваме да губим пари “, сподели Еспелета в изявление за уеб страницата Speedweek.com.
 Гран При на Индия дебютира в MotoGP още през 2023 година Гран При на Индия дебютира в MotoGP още през 2023 година
Той също по този начин изясни и за какво дебютната Гран При на Казахстан ще се организира през месец юли, директно преди началото на лятната пауза в шампионата.

„ Няма различен уредник, който да желае съревнование през юли. Ако не бяхме планували пистата „ Сокол “ за тогава, то ние щяхме да имаме 5-седмична лятна пауза, както бе и през тази година, когато Гран При на Финландия бе анулирана. Не можем да си позволим толкоз дълго неявяване през лятото “, съобщи испанецът.

Причината за загубите, които Dorna записва при провеждането на повече надпревари е фактът, че отборите получават по-голяма част от приходите от всяко съревнование след 20-то за годината.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР