Изпълнителната агенция по рибарство и аквакуктури (ИАРА) е предприела мярка

...
Изпълнителната агенция по рибарство и аквакуктури (ИАРА) е предприела мярка
Коментари Харесай

Забраняват улова на бяла мида през лятото?

Изпълнителната организация по риболовство и аквакуктури (ИАРА) е подхванала мярка и приготви план на заповед, с която в летния сезон за 3-месечен интервал да има безспорна възбрана за улов на бяла мида. Проектозаповедта е изпратена за координиране в Министерстви на земеделието и храните.

Това стана ясно на работна среща с Министерство на околната среда и водите, в която участваха изпълнителният шеф на ИАРА доктор Николай Георгиев и част от управлението на организацията.

" Бялата мида се намира главно в устието на река Камчия, където нарушителите я събират тъкмо в плитките сектори на дъното. По време на летните месеци се прави улов в региона и на плажовете Шкорпиловци и Кабакум. Ние работим в доста тясно съдействие с Гранична полиция, за голямо страдание в топлите дни на годината стигаме до 15 сигнала на незабавен телефон 112. Наши екипи влизат във водата с цел да управляват външна интервенция, само че сега на хващането нарушителите съумяват да избягат с техника, която развива огромна скорост и да се отърват от уредите, които употребяват, " сподели доктор Николай Георгиев.

Друга тематика, която засегнаха на работната среща беше нарушение на подводната археология. По публични данни в България улова на рапан е над 3000 тона на година. Конкретните ограничения ще бъдат разисквани на последваща среща с Министерство на околната среда и водите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР