Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) извършва засилени проверки

...
Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) извършва засилени проверки
Коментари Харесай

Преди Никулден: Засилени проверки по рибните пазари

Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) прави засилени инспекции на рибовъдни стопанства и обекти за търговия с риба и рибни артикули в цялата страна. Тематичните инспекции са свързани с Никулден и засиленото предложение и търсене на храни за празника и се правят взаимно с Българска организация по сигурност на храните. Целта е да се подсигурява законния генезис на рибата и рибните артикули и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци, целящи злоупотреби.

При инспекциите инспекторите наблюдават за регистрацията на обектите, индустриалния потенциал на стопанствата, съществуване на документи за генезис на рибата и спазването на настоящото законодателство.

През 2016 година при изключителни инспекции за Никулден са издадени 20 наставления и са формирани 4 Акта за определяне на административно нарушаване. Общото количество на бракуваната риба е 255 кг, регистрират от Агенцията по сигурност на храните.

При закупуване потребителите да наблюдават за качеството на прясната риба по няколко индикатора. Върху повърхността на прясната риба има доста тъничък пласт слуз. Ако слузта е изобилна, а пластът компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата би трябвало да са блестящи, компактно залепени за тялото. Не би трябвало да има разкъсвания. Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят. Очите би трябвало да са бистри; При натискане с пръст вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР