Изпълнители от клуб по български народни танци „Чановете“ от Пловдив

...
Изпълнители от клуб по български народни танци „Чановете“ от Пловдив
Коментари Харесай

Танцьори от Чанове с благотворителна кауза за новородените в УМБАЛ Пловдив

Изпълнители от клуб по български национални танци „ Чановете “ от Пловдив събират средства за закупуване на ехограф, с който да се изследват болести при новородените в отделението по неонатология към УМБАЛ „ Пловдив “. Те имат вяра, че любовта към българския фолклор ще възпламени повече хора да вземат участие в благотворителната идея. Вече са сложили кутии за набиране на дарения в залите, където играят – в Рилон центъра, в Пловдивския културен институт на ул. „ Иван Перпелиев “ 5, до църквата „ Св. Петка “ и в ж.к. „ Тракия “ във фитнес център „ Визайн “. Предстои да бъдат поставени кутии и в лечебното заведение.
„ Искахме да създадем нещо положително за децата, които са бъдещето на нашата страна. Свързахме се с началника на отделението доктор Диана Аргирова, от която разбрахме, че екипът има потребност от ехограф. Старият е на повече от 15 години и е много амортизиран “, съобщи художественият началник Борислав Герговски.
Д-р Аргирова разясни, че апаратът ще бъде потребен за трансфонтанелна ехография, с която се откриват мозъчни увреждания най-много на недоносените деца, мозъчни кръвоизливи, хидроцефалия. С помощта на апарата могат да се откриват аномалии в корема, бъбреците и черния дроб. Поставянето на точна диагноза дава опция бързо да се стартира съответно лекуване. Най-ценното е, че методът е наличен, бърз, безопасен и неусетен за бебетата, акцентира завеждащата. От него биха се възползвали доста деца, защото годишно през отделението минават 250 бебета.
„ За страдание у нас донорите са малко – най-вече българи в чужбина и предприемачи, сподели доктор Аргирова. - Обикновеният човек все по-рядко се включва в сходни дела. Затова танцьорите желаят да покажат, че всеки би бил потребен, въпреки и с малко средства. “
Пловдивските реализатори решили да поддържат дребните пациенти, откакто техни сътрудници от Русе помогнали на болно дете, а хореографи от Бургас закупили кувьоз.
Апаратът коства от 17 000 до 50 000 лева според от софтуерните благоприятни условия. Ако се наберат повече средства, ще бъде закупена техника от по-висок клас. Затова танцьорите са решили да разкрият и банкови сметки за дарения с вярата, че по-успелите и заможни пловдивчани ще поддържат благородната идея.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР