Изпълнител, който да ремонтира възникнали дефекти след мащабните ремонтни дейности

...
Изпълнител, който да ремонтира възникнали дефекти след мащабните ремонтни дейности
Коментари Харесай

Търсят кой да направи ремонт на ремонта на СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна

Изпълнител, който да ремонтира зародили недостатъци след огромните ремонтни действия на СУ „ Димчо Дебелянов “, търси Община Варна. Това излиза наяве от оповестена социална поръчка.

Нередностите са установени в границите на гаранционните периоди, само че предходният реализатор не е подхванал дейности по отстраняването им, прецизират от локалната администрация.

Общата стойност на поръчката е в размер до 412 864,64 лева без Данък добавена стойност, с включени 10% непредвидени разноски. Финансирането е плановете на общинския бюджет за 2023 година Срокът на осъществяване е до 6 месеца от приемане на възлагателно писмо.

Според документите към поръчката действия се планува да бъдат изпълнени по: стъпала, площадки и рампа откъм вътрешния двор и физкултурен салон, мазилка по фасади и вътрешни врати; настилка от външната страна на котелното помещение; разчистване и фугиране на тротоарни плочки откъм вътрешния двор; гумирана настилка по сцена пред новопостроена спортна зала; настилката на дворното пространство; декоративни пътеки; кулоар за бягане; покрив на пристройка физкултурен салон и цялостен скатен покрив на съществена постройка.

Припомняме, че през януари в отговор на питания на Moreto.net към общинската администрация стана ясно, че последната компания, ангажирана с премахване на недостатъци по ремонта на СУ „ Димчо Дебелнов “ във Варна, е изпълнила единствено една трета от всички нужни действия. Това наложи повсеместен оглед на комисията по мониторинг за конкретизиране на наличните недостатъци, правене на количествено-стойностна сметка и осъществяване на нова социална поръчка.

„ Община Варна е спазила всички клаузи по контракта за строително-монтажни работи и е подхванала дейности по правомерност след завършилия ремонт и появилите се недостатъци в СУ „ Димчо Дебелянов “. Надлежно са изпращани предложения до фирмата-изпълнител „ Рич 5 “ ЕООД, включително и е връчена нотариална покана.( бел. ред. това е компанията, която бе в началото ангажирана с огромния ремонт на училището) След като компанията реализатор не реагира на поканите за премахване на установените недостатъци по гаранционните условия на контракта, Община Варна е подхванала дейности за премахване на дефектите по докладните на шефа и констативните протоколи от мониторинговите инспекции. По този мотив беше оповестена и социална поръчка. Тя беше извоювана от компания „ Ремонт П Строй “ ЕООД, която не извърши в цялостен размер ремонтните действия “, показаха тогава от Общината.

От локалната администрация сподели още, че редом след привършване на ремонта на появилите се гаранционни недостатъци се подхваща и правосъдна процедура против „ РИЧ 5 “ за цената на осъществения гаранционен ремонт. До възвръщане на средствата по правосъден път парите за ремонтните действия са планувани в общинския бюджет за 2023 година.

От началото на образователната година занятията за всички близо 1000 възпитаници от СУ „ Димчо Дебелянов “ се организират постоянно в постройката. От тях 282-ма се образоват и при целодневна организация на образователния ден.

Припомняме, че огромният ремонт на учебното заведение с 2.6 млн. лв. европейски средства, обезпечени по оперативна стратегия, стартира през 2018 година. Приключи през септември 2019 година, когато и постройката беше въведена в употреба. Само няколко месеца по-късно стартират и първите проблеми поради некачествено изпълнени действия. Надвисват детайли от покрива откъм бул. „ Христо Ботев “, които стават мотив за подаване на сигнал от управлението на учебното заведение до съответните структури.

На място е осъществен оглед, при който се оказва, че има разбъркване на керемидите и на покривното покритие. След констатиране на тези нередности е осъществен непълен ремонт. Следващата година обаче се открива ново разбъркване на покривното покритие. Започват да падат керемиди от покрива. Поставени са ограждения за сигурност към учебното заведение.

През април 2022 година Община Варна разгласи, че ще съди компанията, направила некачествения ремонт – „ Рич 5 “ ЕООД. Тогава стана ясно, че има оповестени нови две процедури за ремонта на учебното заведение, с които да се отстранят зародилите проблеми.

„ Констатираните недостатъци, позволени от компанията, са по покривното покритие, физкултурния салон, част ВиК и други. Всички недостатъци са разказани, известена е и компанията реализатор, защото обектът е в гаранция. заради липса на реакция от страна на изпълнителя, Община Варна бе принудена да разгласи социална поръчка за избор на нова компания, която да извърши нужни ремонтни действия “, показаха през април от общинската администрация.

Тогава стана ясно, че ще се ангажира и компания, която да извърши спешен ремонт на част от покрива, потърпевш при бурния вятър на осми февруари. За тези провали има заведена застрахователна вреда.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР