Изпълнения на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски и традиционната

...
Изпълнения на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски и традиционната
Коментари Харесай

НВИМ със специална програма за 6 май

Изпълнения на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски и обичайна войнишка фасул супа ще посрещнат посетителите на НВИМ, който ще работи през днешния ден с вход свободен. Част от програмата е и изложбата „ Българската войска. Началото “, отдадена на 145-ата годишнина от основаването на актуалната ни войска, която беше открита през вчерашния ден.

В нея са показани 14 флагове светини, някои от тях шити за Българското опълчение. Експозицията включва и част от първите оръжия и униформи на българската войска след Освобождението, както и първите оценки – ордените „ За смелост “ и „ Св. Александър “.

По традиция Националният военноисторически музей отбелязва 6 май – Денят на храбростта и на българската войска със специфична стратегия. Какво включва тя, споделя Деяна Костова от музея.

Фокусът на изложбата „ Българската войска. Началото “ е върху напъните в процеса на построяването на армията като знак на възродената държавност. Сред най-интересните експонати в нея е знамето на 35-ти пехотен Врачански полк, което поручик Ангел Янчев носи 9 месеца към кръста си, с цел да не попадне във вражеските ръце до момента в който е в пленничество.

С Ден на отворени порти днешният празник ще бъде маркиран и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей и Парк-музей „ Владислав Варненчик “ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР