Изпълнението на проектите, заложени в Националния план за възстановяване и

...
Изпълнението на проектите, заложени в Националния план за възстановяване и
Коментари Харесай

Проектите по плана за възстановяване стартират още утре

Изпълнението на плановете, заложени в Националния проект за възобновяване и резистентност, стартира още от на следващия ден, четвъртък, съобщи вицепремиерът Асен Василев. По думите му на следващия ден при визитата на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в София се чака Европейска комисия дефинитивно да утвърди документа. България се надява да получи посредством него 13.5 милиарда лева, от които – 2.1 милиарда лева са национално съфинансиране.

" С 37 работни дни забавяне по отношение на автентично признатите периоди имаме План за възобновяване и резистентност ", разгласи Василев в сряда. По думите му в Националния фонд има задоволително средства (4 милиарда лева.) посредством бюджета, тъй че незабавно да започва осъществяването на плановете, още преди приемане на европейското финансиране.

Най-големият план в проекта е построяването на национална мрежа от акумулатори за предпазване на сила с напълно европейски средства в размер на 1.56 милиарда лева Правителството е предпочело този вид за енергиен преход, защото другите два са били надалеч по-неизгодни.

Едната алтернатива е била България да не извърши поетите задължения, да няма проект за възобновяване и средствата да не стигнат до българския бизнес. " Втората алтернатива беше да се затворят част от мощностите в Маришкия басейн и те да бъдат трансформирани от работа с въглища в работа с газ, което би направило България подвластна от вносни източници ", разясни Василев.

" Третата алтернатива, която успяхме да договорим с Европейска комисия, е ние да си запазим енергийния суверенитет, да не затваряме въглищни мощности в Маришкия басейн и да предприемем всички вероятни ограничения за понижаване на пиковото ползване през нощта и през зимата, като се стартират изследвания за геотермална сила, разгърнем голяма национална стратегия за саниране, за която са планувани 1.8 милиарда лева, и като подпомогнем над 10 000 плана за създаване на фотоволтаични паркове в страната ", изясни Асен Василев.

Другите основни стратегии са тази за икономическа промяна на българския бизнес за 1.3 милиарда лева, които се чака да привлекат още 1.6 милиарда лева частни пари. 216 млн. лева са планувани в проекта за стратегия за поддръжка на индустриалните зони. 700 млн. лева са отделени за цифрова съгласуваност, тъй че до всяко обитаемо място в страната да има широколентов интернет в общинските центрове и опция за бърз достъп до информация. Василев разясни, че това не значи основаването на държавен телеком, а е мярка за обезпечаване на интернет и мобилна съгласуваност за обитаемоте места, които са с малко консуматори и частните телекоми нямат бизнес интерес да построяват мрежа.

В предходни версии на проекта бе планувано 600 млн. лева да се дават точно на трите мобилни оператора за доразвиване на техните мрежи. Вместо това средствата ще отидат за надграждане на държавната Единна електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ), която има 7500 км оптична мрежа, само че не доближава да всички общини. Идеята е тя да предлага мобилна съгласуваност и в най-отдалечените региони в страната, на общини, университети и да стане основа за трансформацията на пощенските клонове в центрове за административни услуги и даже за телемедицина.

Над 500 млн. лева са планувани за нови влакове.

Повече от 1 милиарда лева са отделени за обществено включване, в това число за промяна на системата 112. " Имаме 350 млн. лева за модернизиране на лечебните заведения за болнична помощ и 107 млн. лева за създаване на центрове за интервенционална диагностика и лекуване на мозъчно-съдови болести ", заяви още Асен Василев.

Планът за възобновяване включва и обилни средства за STEM центрове и подготовката на учители за тези центрове. Става въпрос за 1.2 милиарда лева за възстановяване на просветителната инфраструктура. 400 млн. лева са планувани за просвета и нововъведения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР