Изпълнението на проекта на Министерството на отбраната Придобиване на многофункционален

...
Изпълнението на проекта на Министерството на отбраната Придобиване на многофункционален
Коментари Харесай

Тагарев: Двата патрулни кораба на ВМС ще повишат морската ни сигурност

„ Изпълнението на плана на Министерството на защитата „ Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за потребностите на Военноморските сили “ ще способства за превъзмогване на дефицита на качества в отбрана на морската ни сигурност “.

Това сподели министърът на защитата Тодор Тагарев в приветствието си на тържествената гала по залагане на кила на втория многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморските сили (ВМС) във Варна през днешния ден, 22 юни.

„ В подтекста на районната среда за сигурност и нарушавания военностратегически баланс в Черно море отбраната на националните ползи във връзка с националните морски пространства е една от първостепенните и сложни задания на държавното ръководство “, акцентира той.

По думите му реализирането на този план за потребностите на Военноморски сили посредством приемането на въоръжение на двата кораба „ Храбри “ и „ Смели “ ще бъде сериозен принос в осъществяването на концепцията на НАТО и ще способства за решение на дилемите за въздържане и защита в Черно море.

Министър Тагарев пожела сполучливо осъществяване на този комплициран инженерен план, който ще придаде нов, по-модерен образ на българските Военноморски сили.

„ Надявам се, че доста скоро след завършването на строителството корабът ще бъде окомплектован с всичко належащо, с цел да се трансформира в дейно бойно средство, което ще способства за гаранцията за сигурност и защита на Република България “, уточни още той.

До момента планът се извършва според контрактувания график.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов акцентира, че със старта на плана преди една година, когато е заложен килът на първия многофункционален модулен патрулен транспортен съд, е положено началото на реализацията на фантазията на генерации военнослужещи за нови военни кораби.

„ Сега твърдо можем да заявим, че държавната политика, професионализмът на „ МТГ-Делфин “, на „ NVL B.V.&Co.KG “ и задължението на флота победиха скептицизма. Сега царува убеденост, че в България могат да се строят военни кораби, да вземат участие нашата отбранителна промишленост и локалният бизнес и да се обезпечи бъдещето на флота “, сподели адмирал Ефтимов.

Той изрази убеденост в сполучливото осъществяване на плана и съобщи, че напъните на военното управление на Министерство на защитата и на командването на Военноморските сили към този момент са ориентирани към подготовката за приемане и асимилиране на корабите в състава на Военноморски сили.

Важността на плана за модернизацията на Военноморски сили посочи в изявлението си и техният пълководец контраадмирал Кирил Михайлов . Той благодари на конструкторите, корабостроителите и на всички хора, които са положили голямо количество труд, с цел да могат чертежите да станат действителност.

„ Пожелавам на моряците от бъдещите екипажи почтено да служат на новите кораби, гордо да развяват военноморския байрак и да популяризират Родината “, съобщи контраадмирал Михайлов.

По-рано през днешния ден министърът на защитата Тодор Тагарев организира среща с командния състав на Военноморските сили. По време на първото си посещаване във типа въоръжена мощ той беше осведомен със положението и разбора на проблемите на военния ни флот.

„ Инвестиции за рационализация ще има. При прегледа Министерството на защитата е единственото, което резервира бюджета си по този начин, както е очакван за тази година, защото имаме поети задължения към нашите съдружници да влагаме избрани средства в бранш „ Отбрана “. Изпълняваме тези задължения. Остава да превърнем парите в качества “, уточни министър Тагарев в отговор на въпроси на публицисти. Той акцентира, че прегледът на капиталовата стратегия не препятства стартирането на модернизационните планове, които са достигнали нужната степен на подготвеност.

„ Бюджетът за защита за 2024 година се развива като % от Брутният вътрешен продукт, тъкмо по този начин, както е заложено в тактиката за защита “, уточни и министърът на финансите Асен Василев.

„ През тази година бюджетът е непокътнат в неговата целокупност, тъй че Министерството на защитата да осъществя всички свои действия и планове “, добави той.

Министър Тагарев опроверга подправените вести за изпращане на военнослужещи в Украйна.

„ Има решение на Народното събрание, в което се показва, че до 60 украински военнослужещи могат да дойдат у нас, с цел да бъдат готови и обучавани за бойни санитари. Никога не е ставало въпрос за изпращане на хора в спора под каквато и да е форма “, акцентира министърът на защитата. В отговор на въпрос за така наречен триъгълни покупко-продажби министър Тагарев разясни, че помощта за Украйна е дала опция на някои страни да заменят остаряло въоръжение руски мостри с не ново, само че с задоволително положително и оперативно съвместимо от западни съдружници.

„ Проучваме тези благоприятни условия. Има и други европейски механизми за компенсиране на цената на боеприпасите и на помощта, която се дава на Украйна “, уточни министърът на защитата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР