Изоставено в Украйна българче на година и половина бе върнато

...
Изоставено в Украйна българче на година и половина бе върнато
Коментари Харесай

Агенцията за закрила на детето върна у нас българче, изоставено в Украйна

Изоставено в Украйна българче на година и половина бе върнато у нас от Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД), взаимно с Министерство на външните работи и Агенцията за обществено подкрепяне.

Биологичните родители на момиченцето го изоставили незабавно след раждането, като показали нотариално заверено единодушие то да бъде обещано за осиновяване.

Държавната организация за протекция на детето е известена за случая от посолството на България в Киев. Оттам излиза наяве, че органът за протекция там не може да поставя грижи за детето, а в изискванията на война в Украйна не може и да подсигурява неговата сигурност.

Историята въпреки всичко има добър процес - след съгласуваност сред българските и украинските институции, ДАЗД е направила всички нужни дейности, с цел да се прибере детето в България.

По време на пътуването момиченцето е съпроводено от обществен служащ от Дирекция " Социално подкрепяне " - Русе и здравно лице от Сдружение " Еквилибриум ". В акцията е взела участие и интернационалната организация А " 21 ". У нас детето е посрещнато от ръководителя на ДАЗД Теодора Иванова.

" Изключително съм щастлива и признателна на всички институции и сътрудници от неправителствения бранш, че с общи старания едно дете, български жител е върнато в страната, с цел да получи нужните грижи в подкрепяща и предпазена среда. За ДАЗД от първостепенно значение е да подсигурява сигурност и опция за развиване и развъждане на всяко българско дете, без значение къде се намира ", сподели Иванова.

Сега детето ще бъде настанено в подобаващи обществени условия.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР