Изобретение позволява да се съхраняват повече данни и да се

...
Изобретение позволява да се съхраняват повече данни и да се
Коментари Харесай

Нов оптичен носител заменя морзовия код


Изобретение разрешава да се съхраняват повече данни и да се четат по-бързо
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Университета Пърдю са създали технология, ориентирана към подмяна на морзовия код с цветни „ цифрови знаци ” за модернизиране на оптичните носители на данни. Учените са уверени, че изобретението им ще помогне за справяне с детонацията на отдалечено предпазване на данни по време и след пандемията.

Морзовият код съществува от 1830-те години. Познатата система с точки и тирета може да наподобява остаряла, като се има поради количеството информация, която би трябвало да се съхранява през днешния ден. А това включва както архивиране в дигитален тип, по този начин и бърз достъп всеки ден. Но въпросните точки и чертички към момента се употребяват в доста оптични носители за предпазване на данни.

Нова разработка на откриватели в Университета Пърдю цели да модернизира оптичната цифрова технология за предпазване. Изобретението разрешава да се съхраняват повече данни и да се четат по-бързо, заяви.

Вместо да употребяват обичайните точки и тирета на морзовия код, учените от Пърдю са намерили по какъв начин да кодират информация в ъгловата позиция на микроскопични антени. Това им разрешава да съхраняват повече данни на единица повърхност.
още по тематиката
Предложената „ анизотропна метаповърхност ” има забележителен капацитет за оптично предпазване на данни с висока компактност, динамично проявление на цветни изображения и.

„ Капацитетът за предпазване доста се усилва, тъй като зависи единствено от разграничителната дарба на датчика, посредством който можете да определите ъгловите позиции на антените ”, сподели Александър Килдишев, доцент в инженерния лицей на Пърдю. „ Ние картографираме ъглите на антените в цветове и ги декодираме ”.

Интересен аспект от създаването е, че е планувана за еднократно записване и продължително. Носителят е сходен на еднократните CD и DVD. От друга страна, технологията разрешава освен да се съхранява доста повече информация на единица повърхност, само че и да се усили скоростта на четене на данните.

„ Можете да поставите четири датчика наоколо и всеки датчик ще чете своя лична поляризация на светлината ”, споделя Килдишев. „ Това оказва помощ да се усили скоростта на четене на информация спрямо потреблението на един датчик с точки и тирета ”.

Бъдещите приложения на новата технология включват маркери за сигурност и криптография.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР