Изобретателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Ли заяви, че пандемията

...
Изобретателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Ли заяви, че пандемията
Коментари Харесай

Изобретателят на World Wide Web: Около 3,5 мрлд. души нямат животоспасяващ достъп до интернет

Изобретателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Ли съобщи, че пандемията COVID-19 показва " грубото неравноправие " на свят, в който съвсем половината от популацията не е в положение да се свърже с интернет , оповестява АП.

Той приказва на среща на високо ниво в Организация на обединените нации: " Нашата цел номер едно би трябвало да бъде да преборим цифровото неравноправие . "

Около 3,5 милиарда души нямат достъп до животоспасяваща информация , която интернет дава по време на коронавирусната рецесия, която дава опция за работа, обучение и обществени връзки онлайн , добави той.

" Това неравноправие е преграда пред световно тъждество и знаем, че най-вече визира тези, които към този момент са маргинализирани - хората в разрастващите се страни, тези с ниски приходи и, несъмнено, дами и девойки. Мъжете остават с 21% по-склонни от дамите да са онлайн и 52% е по-вероятно в най-слабо разрастващите се страни. "

Той приказва по време на онлайн стартирането на Пътната карта за цифрово съдействие на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

Първа стъпка е създаването на нови финансови модели, които да обезпечат налична съгласуваност с Интернет за всички до 2030 година

Справянето с неравенството изисква повишение на главен достъп, до гарантиране, че хората имат " смислена съгласуваност " с Интернет, " която би трябвало да включва данни и устройства, с цел да употребяват цялостната му мощ ", добави Бърнърс-Лии.

Когато хората се свържат онлайн, те също би трябвало да са сигурни, че е безвредно , обявиха участниците. Дигиталният свят има доста преимущества, само че също по този начин е " съществено се злоупотребява ", изясни Гутериш.

" Речта на омразата, дискриминирането и злоупотребите завладяват цифровите пространства . Дезинформационните акции излагат на риск здравето и живота.... Опасните за живота кибер офанзиви против болнични системи заплашват да нарушат животоспасяващите грижи. "

Пътната карта за цифрово съдействие има за цел " да свързва, почита и пази хората в цифровата ера " посредством поощряване на отворени данни, отворени модели на изкуствен интелект и финансиране и програмен продукт с отворен код, сподели Гутериш.

Той също по този начин приканва за разширено образование, отбрана на данните и дискретност , и предлага Организация на обединените нации като платформа за съдействие, за да се подсигурява, че изкуственият разсъдък е благонадежден, зачита правата на индивида и предизвиква мира .

" Ако не се оправим с цифровата неустойчивост и неравноправие, те ще продължат да изострят физическата неустойчивост и неравноправие ", сподели Гутериш, предупреждавайки, че цифровите разделения рискуват да станат " новото лице на неустановеност и спор ".

Фондацията World Wide Web , съоснована от Бърнърс-Лии, оказа помощ за създаването на пътната карта . Миналата година тя започва световен проект за деяние " Договор за мрежата ", с който държавните управления, фирмите и гражданското общество да противодействат на възходящата антидемократична интензивност в интернет и да поддържат свободно налични познания .

Договорът има 1300 утвърждения и фондацията създава способи за държавните управления и фирмите да покажат по какъв начин извършват уговорките си за реализиране на " сигурна и мощна мрежа, свързваща несвързаните, спазваща неприкосновеността на персоналния живот (и) битката с дезинформацията ", разяснява Бърнърс-Лии.

От началото на рецесията COVID-19 потреблението на интернет е скочило със 70% , потреблението на приложения за връзка е повишено с 300% , а инструментите за виртуално съдействие - с 600%. Някои услуги за стрийминг на видео са нарастнали 20 пъти, съобщи Клаус Шваб, изпълнителен ръководител на Световния стопански конгрес.

Но той сподели, че единствено към половината от света имат достъп до интернет . От 25-те минимум свързани страни 21 са в Африка.

Световният стопански конгрес работи с сътрудниците в сектора, Международния съюз по далекосъобщения, Световната банка и GSM - който съставлява ползите на мобилните оператори по целия свят - и други, с цел да създаде проекти за публично-частно съдействие за разширение на цифровата съгласуваност .

" Това към този момент е споделено със 170 страни и се употребява интензивно . Това бързо партньорство е надълбоко обнадеждаващо. "

Шваб прикани за " амбициозни " дейности по отношение на цифровия достъп и вложенията в новаторски модели на финансиране. Той означи, че единствено 1% от финансирането от световните банки за развиване отива за цифрова инфраструктура .

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР