Изображение на дявол, изчезнало в продължение на десетилетия от прочута

...
Изображение на дявол, изчезнало в продължение на десетилетия от прочута
Коментари Харесай

Дявол се появи обратно в известна картина

Изображение на демон, изчезнало в продължение на десетилетия от фамозна и спорна картина от 18-и век, е намерено още веднъж при неотдавна направена реституция.

Сър Джошуа Рейнолдс (1723-1792) изобразява демона, прикрит в сенки, в творбата си " Смъртта на кардинал Бофорт " по сцена, разказана от Шекспир.

Дяволът обаче изчезва под пластовете бои и лак.



Творбата от 1789 година още веднъж е изложена в " Пъртуърт хаус " в Западен Съсекс, като демонът се вижда.

Озъбеното творение е в сенки, в леглото на умиращия кардинал Бофорт, а до него са крал Хенри VI и двама лордове.

Картината е по претекстове от творбата " Хенри VI, Втора част " на Шекспир и изобразява последните минути от живота на жадния за власт и заприказва кардинал.

В пиесата кралят оплаква гибелта на Бофорт, който е и негов прачичо, напомнят Би Би Си.

Включването на изображението на демон в картината провокира диспути по време на основаването й. Тогава се появяват отзиви, че сър Джошуа Рейнолдс - считан за един от най-големите художници на своята ера - не би трябвало категорично да демонстрира мислено създание. Според един от критиците това е " прекомерно неуместно и безгрижно, с цел да избегне неодобрение ", а съгласно различен - " не прави чест за преценката на художника ".

" Когато е показана за първи път в Шекспировата изложба през 1789 година, картината провокира повече разногласия от всяка друга изложена творба ", споделя Джон Чу, старши куратор в английския Национален концерн за картини и статуи.

Критиците на художника Рейнолдс са на мнение, че " въпреки в литературата да се е счита за задоволително да се показа концепцията за демона като нещо в съзнанието на индивида, то образното му обрисуване в картина придава прекомерно физическа форма ", добавя той.

Няколко другари се пробват да разубедят художника да не включва този облик, или най-малко при завършването на картината да го заличи.

С течение на годините противоречивата фигура остава в сянка, защото реставратори освежават боите и нанасят доста пластове лак.

Първите експерти, работили за съхранението на творбата, наподобява са " разбрали неправилно " изображението, прибавя пред Би Би Си кураторът Чу. Според него времето е оказало влияние върху боите и " тази част наподобява... е станала не доста ясна ". Кураторът прибавя, че " деградацията на пластовете лак през годините я прави още по-невидима ".

Бека Хелън от английския Национален концерн за картини и статуи изяснява, че частта към дявола е " изключително комплицирана " за възобновяване.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР