Изобилни валежи от сняг и дъжд през последните няколко дни

...
Изобилни валежи от сняг и дъжд през последните няколко дни
Коментари Харесай

Целите Балкани удавени от дъжд и сняг

Изобилни превалявания от сняг и дъжд през последните няколко дни наводниха домове и аграрни земи на Балканите, прекъснаха пътния и морския превоз и снабдяването с електрическа енергия, съобщи Асошиейтед прес.

В Сърбия управляващите през днешния ден се приготвят да изчистят тонове боклуци, задръстили езеро в югозападната част на страната, откакто пороите ги довлякоха от сметищата. Извънредно състояние поради наводнения е оповестено в южната община Долевац, където избавителни екипи оказват помощ на десетки хора да се изтеглят. Държавната телевизия РТС заяви, че доста аграрни земи и икономически постройки са наводнени, голям брой селища в региона на южния град Лесковац от дни са без питейна вода поради преваляванията от сняг и дъжд. В централните и източните региони на страната хиляди хора са останали без ток, откакто снегът е предизвикал повреди в електропреносната мрежа. Властите предизвестиха водачите да бъдат деликатни поради снеговалежите и да не потеглят на път без безспорна нужда, предава Българска телеграфна агенция.

Прекъсване на придвижването и ограничавания за скоростта бяха оповестени в Хърватия, където рейс се прекатурна тази заран на основната автомагистрала Изток-Запад, при което бяха ранени 8 души.

Наводнения има и в Албания и Косово, където от дни поройни дъждове се редуват със снеговалежи.

Огромни площи са наводнени в западната част на Албания, развалени са мостове и пътища, оставяйки цели села изолирани от света. Лошото време аргументи и прекъсване на тока, поради което доста учебни заведения през днешния ден ще останат затворени. Властите се пробват да овладеят водното ниво в основната електроцентрала на река Дрин. Армията, полицията и локални екипи се пробват да оказват помощ на жителите на изолираните селища в региона на Шкодра, Лежа и Дуръс, които и през 2010 година пострадаха от пагубни наводнения.

В Косово локалните управляващи се съветват с командването на задачата на НАТО КейФОР по какъв начин да оказват помощ на потърпевшите от наводнения региони в западната част на страната, където жителите са били принудени да изоставен домовете си. Къща в село Фуше е наводнена и развалена, само че 60-годишният й притежател Муй Забели се оплаква, че не е получил помощ. "Никой не се интересува. Тук можете да претърпите загуба, само че никой не го е грижа ", споделя Забели.

Хлъзгавите пътища и мощният вятър накараха управляващите да забранят придвижването на камиони с ремаркета и двуетажни рейсове по някои пътища, а доста от фериботните транспорти в Адриатическо море бяха спрени.

Поройни дъждове в южната част на Черна гора повредиха крепостна стена в град Улцин, покрай границата с Албания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР