Износът на тропически плодове от Турция отбеляза годишен ръст от

...
Износът на тропически плодове от Турция отбеляза годишен ръст от
Коментари Харесай

Турция увеличи приходите си от екзотични плодове. Кои са основните й пазари?

Износът на тропически плодове от Турция означи годишен растеж от 85% през 2021 година, достигайки $13 милиона, заяви Hurriyet Daily News.

През първата половина на 2022 година износът към този момент е достигнал $7,9 милиона, сподели Хайретин Учак, началник на Асоциацията на експортьорите на пресни плодове и зеленчуци в Егейско море, добавяйки, че износът на страната е скочил с 225 % сред 2018 година и 2021 година
 Турция договаря с Венецуела и Украйна за аренда на земеделска земя
Турция договаря с Венецуела и Украйна за аренда на земеделска земя

Планира се в чужбина да бъде създавана продукция за експорт и вътрешна приложимост

" През 2018 година приходите от експорт на тропически плодове бяха $4 милиона, като последователно се повишиха до $5 милиона през идната година и в допълнение до $13 милиона през 2021 година ", регистрира той.

Гамата от артикули, които локалните производители продават в чужбина, също се е разширила, като включва папая, манго, ананас, драконов плод, кокос, маракуя и боровинка, добави Учак.

Приходите от експорт на киви, да вземем за пример надвишават $5 милиона, до момента в който приходите от манго са нарастнали от единствено $144 000 на $1,1 милиона.
 Турция е главният производител на опиумен мак в света
Шест страни в света отглеждат легално опиумен мак. Най-големият производител обаче е тази наша съседка

Останалите пет страни са Индия, Австралия, Франция, Испания и Унгария

През миналата година Обединеното кралство беше най-хубавият експортен пазар за локалните производители на манго с $948 000, до момента в който продажбите на боровинки в Германия се повишиха от $524 000 на $761 000, добави той.

" През 2020 година Турция е изнасяла тропически плодове в към 60 страни, само че предходната година броят на тези страни е повишен до 83 ", сподели още Учак.

През първата половина на 2022 година износът за Русия възлиза на $1,5 милиона, до момента в който продажбите за Румъния са нарастнали с 10% до $920 000, а Обединеното кралство е нараснало вноса си от Турция от $119 000 предходната година до $981 000, сподели той, добавяйки, че износът за Германия се е нараснал с 38 %, а продажбите в Испания възлизат на $553 000.
 Турция усили приходите от експорт на домати. Кои са главните клиенти?
Турция усили приходите от експорт на домати. Кои са главните клиенти?

Продукция се изнася най-много за Европейски Съюз и Близкия Изток

Учак предвижда, че приходите от експорт на тропически плодове може да доближат $20 милиона през 2022 година

Миналата седмица стана ясно, че износът на пресни плодове и зеленчуци от Турция се е нараснал с 9 % през януари-юни по отношение на миналата година до $551 милиона.

Приходите от експорт на промишлеността, които бяха към $1,2 милиарда през 2021 година, се чака да набъбнат до $1,3 милиарда тази година и в допълнение до $1,5 милиарда през 2022 година

Германия, Съединени американски щати и Русия са първите три експортни пазара, а локалните компании са изнесли продукцията си в 122 страни през първата половина на тази година, сподели още Учак.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР