Износът на горива от България вече е спрян, но това

...
Износът на горива от България вече е спрян, но това
Коментари Харесай

Износът на бензин и дизел спря, но цените не мърдат

Износът на горива от България към този момент е спрян, само че това не се отразява на цените.

От 5 февруари с признат умишлен закон е неразрешено горивата, създадени от съветски нефт, да се търгуват в чужбина. Изключение има единствено за Украйна и за артикули, за които няма пазар у нас и в Европейски Съюз или не могат да се съхраняват.

Контролът върху спазването на възбраната за експорт се разпорежда на митниците, а Национална агенция за приходите ще следи за покупко-продажби на вътрешния пазар. Предвидени са и санкции за несъблюдение на закона - от 20 000 до 50 000 лева при първо нарушаване и от 200 000 до 500 000 лева при наново. За нарушаване ще се счита и неподаването на декларация за импорт на недопечен съветски нефт или нефтопродукти с генезис Русия не по-късно от 7 дни преди да бъде сбъднат.

Ембаргото върху износа бе наложено макар че България може да получава съветски петрол до края на 2024 година Продуктите от него остават за вътрешно ползване като се изключи посочените два случая. Мотивите за гласуването на закона от последния парламент бяха, че не би трябвало да се позволява корист с изключението, направено от Брюксел особено за страната ни.

Привържениците на новия закон се аргументираха и с това, че щом износът спре, пазарът у нас ще се изпълни с горива и те ще поевтинеят. От служебното държавно управление пък отвърнаха, че рафинерията в Бургас няма да работи с цялостен потенциал и това ще докара до нарастване на цените.

Оказа се, че най-малко към този момент нито една от двете версии не е вярна. Масовият бензин по огромните вериги се продава от 2,57 до 2,66 лв. за литър, а дизелът е с близо 30 ст. по-скъп. При дребните бензиностанции цените са с 20-30 ст. по-ниски.

През последните дни на януари имаше леко повишаване при горивата, като литъра нарастна с към 5 ст. От началото на февруари няма особена смяна, даже има леко поевтиняване с 1-2 ст.

На задържането на цените у нас въздействат и интернационалните котировки, където звук дизел сега коства под 900 $, колкото бе и преди войната в Украйна. Преди няколко месеца - през лятото на 2022 година, цените бяха стигнали 1400 $. Тогава и у нас по бензиностанциите имаше пикови стойности от над 3,55 лв. за литър дизел. След това стартира поевтиняване и към този момент са близо 60 ст. по-ниски.

През март горивата може леко да нарастнат поради по-голямото ползване на земеделските производители, строителите и превозвачите. Очакванията са обаче покачването да е малко и едва ли литър дизел ще е над 3,10 лв..

Въпреки спада през последните месеци горивата остават доста по-скъпи от равнищата преди войната. Тогава литър дизел се продаваше с близо 50 ст. по-евтино в съпоставяне със в този момент. При бензина разликата е надалеч по-малка - към 15 ст.

Заради относително високите цени се чака служебното държавно управление да предложи механизъм, с който да бъдат давани обезщетения за горивата. Те ще са под формата на ваучери, само че още не е ясно кой ще ги получава и на каква стойност ще са те.

Парите за помощта би трябвало да дойдат от облагането на бургаската рафинерия на “Лукойл ”. Държавата се надява да събере тази година най-малко 2 милиарда лева, облагайки два пъти облагите на завода. Веднъж ще прави вноска за съветски петрол, която ще постъпва във фонда за енергийна сигурност. Сумата ще се дефинира от разликата в цената на петрола вид “Брент ”. Втори път рафинерията ще заплаща и 33% налог върху свръхпечалбата си и в допълнение общоприетия 10% корпоративен налог.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР