Износът на български стоки за федерална провинция Бавария през 2021

...
Износът на български стоки за федерална провинция Бавария през 2021
Коментари Харесай

Износът ни за Бавария надхвърля рекордните 1 млрд. евро

Износът на български артикули за федерална провинция Бавария през 2021 година надвиши 1 милиарда евро, което е връх в двустранния стокообмен.

Това бе очебийно по време на среща сред министъра на стопанската система и промишлеността на Република България Никола Стоянов и държавния министър по федералните въпроси и медиите и шеф на Баварската държавна канцелария Флориан Херман.

По време на диалога държавният министър Флориан Херман показа удовлетворение от обичайно отличното партньорство сред България и Бавария на икономическо и политическо ниво. Бавария е водещ капиталов сътрудник на България с редица сполучливи образци в региона на машиностроенето, производството на съставни елементи за автомобилната промишленост, ИКТ и други „ Добрите резултати, които отчитаме ни окуражават да реализираме още по-високи цели в търговско-икономическите ни връзки “, акцентира министър Стоянов. Той срещна немския си сътрудник с идните му срещи с евентуални вложители от Бавария като двамата се договориха да предизвикват капиталовите процеси на федерално и държавно равнище.

“Страната ни се стреми да притегля не просто нови вложения, а такива, които ще дадат добавена стойност за стопанската система ни, ще подтикват растежа на приходите и уменията на чиновниците “, изясни Никола Стоянов.
България и Бавария да обменят опит в региона на осведомителните и информационните технологии, бе контрактувано по време на срещата. Бавария, като водещата немска провинция в региона на нововъведенията и високите технологии, през 2019 година разгласи капиталов проект, озаглавен „ Hightech Agenda Bayern “, чрез който провинцията влага бюджет от близо 3.5 милиарда евро в основаването на центрове по пълномощия.

Те се ситуират в разнообразни баварски градове с фокус развиването на детайли на високите технологии - изкуствен интелект, чисти технологии, квантови компютри, галактически технологии, поддръжка на започващи предприятия и други Центровете ще работят за основаването на нововъведения, предопределени за промишлеността и бизнеса. Двамата министри се сплотиха към тезата, че сполучливият опит на Бавария в региона на реализиране на връзката наука-бизнес би могъл да бъде заимстван в България по линия на основаване на нови партньорства с Българската академия на науките (БАН), университетите и бизнеса.

„ България получи съществено внимание на най-голямата конференция за предприемачество, нововъведения, ИТ и цифровизация, която се организира в Мюнхен – „ Bits&Pretzels “, точно поради квалифицираните си фрагменти и постигнатите резултати в бранша “, акцентира министър Стоянов. По думите му страната ни може да предложи доста освен като дестинация за вложения, само че и при партньорство сред български и баварски компании в региона на ИКТ бранша, нововъведенията и дигитализацията. „ България и Бавария могат да си партнират при поощряване на тези бизнес контакти, изключително с оглед поредицата от рецесии, пред които сме изправени “, сподели още българският министър.
Приоритет за министър Стоянов е и оптимално бързото активизиране на непрекъснатата междуправителствена комисия България-Бавария, която да форсира партнирането сред Бавария и България в сферите от съвместен интерес. Интерес съставлява евентуалното партниране сред български и баварски компании в общи наднационални планове на Европейски Съюз равнище, стана ясно още по време на диалога.

На срещата, която се организира през днешния ден в Баварската държавна канцелария в Мюнхен, участваха и генералният консул на Република България в Мюнхен Драгомир Димитров и ръководителят на Службата по търговско-икономически въпроси-Мюнхен Стефан Йонков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР