Изненадващо Народното събрание реши днес да не гледа актуализацията на

...
Изненадващо Народното събрание реши днес да не гледа актуализацията на
Коментари Харесай

Изненадващо НС изслуша министъра на околната среда и водите

Изненадващо Народното събрание реши през днешния ден да не гледа актуализацията на държавния бюджет. Вместо това депутатите взеха решение да изслушат служебния министър на околната среда и водите Асен Личев по отношение на вноса и ръководството на боклуци.

Авторство на измененията в Закона за ръководство на отпадъците предизвика скандал сред Българска социалистическа партия и " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

В актуализацията на финансовата макрорамка са планувани спомагателни 2 милиарда лв. доходи и спомагателни разноски от 1 800 000 00 лева, както и повишение на всички пенсии приблизително с 12,5% и спомагателни разноски по бюджета на здравната каса от 134 млн. лева

Вместо бюджетите в пленарната зала бе изслушван служебният министър на околната среда и водите Асен Личев.

Той изясни пред депутатите, че 43 общински сметища, неотговарящи на европейските условия към момента не са закрити, макар приключването на всички периоди, заради което страната предстои на наказателна процедура от Брюксел.

По време на чуването стана ясно, че в страната има към 1600 противозаконни сметища. В тази връзка Министерството на околната среда и водите е направило 113 инспекции. Съставени са 17 акта и са санкционирани 7 кмета с 5000 лева

Според Личев огромният проблем е неналичието на законова основа, забраняваща вноса на боклуци от трети страни, както и по-сериозни наказания при злоупотребата с тях.

Стана ясно още, че така наречен " италиански " отпадък към момента се намира на територията на страната. Правят се действия от министъра да се промени законовата уредба.

" Представете си здравомислието и грижата за околната среда каква е ние да чистим други страни, с цел да депонираме примерно у нас нови боклуци. Може би идната седмица Министерският съвет да одобри решение, с което се не разрешава вносът на този тип боклуци, само че парадоксално е, уважаеми дами и господа, че незабавно бизнесът скочи против това и сподели, че тези боклуци са му извънредно нужни, главно ТЕЦ-овете, с цел да се извърши софтуерната работа. Също по този начин съм за това да има нова система за сметосъбиране и сметоподдържане, да има по-строг лицензионен режим, който да изисква критерии за оценка и за отменане на лиценза - такова нещо няма ", съобщи министър Личев.

По време на чуването избухна скандал сред Българска социалистическа партия и " Изправи се БГ! Ние идваме! " по отношение на авторство на измененията в закона за ръководство на отпадъците.

" Ние написахме нашия закон след публични разисквания и откакто подкрепихме хората от Шумен, Попово, Девня и Пещера. Бяхме на място, видяхме проблемите им и ги подкрепихме. Изготвихме и представихме нашия законопроект месеци преди господин Божанков да показа неговия. Ние предлагаме възбрана за импорт от трети страни. Предлагаме и да се отстрани правилото на безмълвното единодушие при разрешаване на действия с отпадъци ", съобщи Мая Манолова, ръководител на ПГ на ИБГНИ.

" Мая Манолова много жестоко излъга, че законопроектът, нейният, бил импортиран преди този на Българска социалистическа партия. Казвам на Българска социалистическа партия, тъй като аз законопроект не съм внасял. Той е на парламентарната група на Българска социалистическа партия. Внесен в 44-тия парламент, когато госпожа Манолова се снимаше лайв, до момента в който тук внасяхме ограничения против това грозно събитие. Това не е индивидуален случай. Тя открадна няколко законопроекта - обществени, за пенсии, за детски надбавки. Г-жа Манолова е рецидивист в това отношение ", сподели Явор Божанков, представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР