Изненадващо ГЕРБ даде заден ход за премахването на номерата пред

...
Изненадващо ГЕРБ даде заден ход за премахването на номерата пред
Коментари Харесай

Без машинно гласуване, но с камери в секциите

Изненадващо ГЕРБ даде заден ход за премахването на номерата пред имената на партиите в интегралната бюлетина. Парламентът одобри през седмицата на първо четене два законопроекта за промени в Изборния кодекс - на ръководещите и на партия "Воля ". От разискванията обаче стана ясно, че преди второто четене ще бъдат направени съществени корекции в някои текстове.

В плана на ГЕРБ и "Обединени патриоти " е записано, че пред названията на партиите и обединенията няма да се слагат числа за изключване на резултата 15/15 при преференциалното гласоподаване. От Движение за права и свободи се възпротивиха на тази концепция. Хамид Хамид изясни, че това не е добър вид за решение на казуса. Той уточни, че в медиите са се появили мнения, че неналичието на номера е въвеждане на учебен ценз за гласоподаване. Така гласоподавателите ще би трябвало да могат да четат, с цел да знаят за кого гласоподават. От Движението щели да предложат друга алтернатива сред първо и второ четене. Според Хамид обаче е най-добре преференциалното гласоподаване напряко да отпадне. Във всеки случай Движение за права и свободи ще изиска и това, когато в пленарната зала ще се гласоподава текст по текст.

От своя страна шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ сподели, че би предложил номерата в бюлетините да останат. Той счита, че резултатът 15/15 може да се почисти посредством въвеждане на такава номерация, че числата на политическите сили и на обособените претенденти в листите да не съответстват. Но от "Обединени патриоти " не останаха удовлетворени от този процес на нещата. Депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Юлиан Ангелов посочи, че за тях е значимо номерата на партиите да отпаднат. Хората трябвало да са интелигентни и да не гласоподават за цифри.

От Българска социалистическа партия скочиха против фактическото отпадане на машинното и електронното гласоподаване. Според признатия на първо четене вид на ръководещите машини ще има минимум в 1000 секции, общо обаче те са над 12 000. Предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти " е Централната изборна комисия (ЦИК) да дефинира броя и номерата на изборните секции, в които да има такова гласоподаване. В законопроекта е записано и да не се организира машинно гласоподаване в секции с по-малко от 300 гласоподаватели при гласоподаване с преносима изборна кутия, в секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и плавателни съдове, както и в изборни секции отвън страната.

Машинното гласоподаване в действителност беше една от тематиките, по която имаше най-разгорещени разногласия. Депутатите от "БСП за България " държаха на неговото изцяло въвеждане.

"В претекстовете на ГЕРБ в обсъждания законопроект е маркирано, че задачите са да се усъвършенства правната рамка и да се сътвори по-ефективен развой за осъществяване на избори. Не за първи път се пишат и четат думи и шаблонни фрази без изключително огромен смисъл. Но с този план се реализират нови низини в законотворчеството на 44-ото Народно заседание. Въобще с дневния ред тази седмица, с Изборния кодекс, с Наказателния кодекс и най-много с предложенията по антикорупционния закон ще приключим годината с фойерверки и ще гръмнем тържествено във въздуха всички вероятни стандарти на законотворчеството в процедурен, юридически и политически смисъл ", съобщи от трибуната заместник-председателят на лявата парламентарна група Крум Зарков. Той отбрани позицията на социалистите за навсякъде въвеждане на машинно гласоподаване с думите: "Нашата страна - България, е страна на космонавти и горда с достижения в IT бранша, само че катастрофира пред обикновеното условие на Изборния кодекс за няколко елементарни машини, оборудвани с не изключително комплициран програмен продукт! "

Зарков попита още по какви критерии ЦИК ще избере къде да има или да няма машини за гласоподаване, каквото е предлагането на ръководещите. Според него отговорът е елементарен - или някой не желае да има машинно гласоподаване, или вносителите желаят да угодят на ЦИК, разтоварвайки ги от това обвързване.

От партията на Доган също желаеха машинното гласоподаване да стане всеобщо и даже са на мнение, че вотът с хартия би трябвало въобще да отпадне. Според Движението машинният избор може да върне доверието в изборния развой, а скъпата цена за въвеждането му е мит. "Няма да има невалидни бюлетини. Дори и да има, броят им ще бъде минимизиран ", означи депутатът Йордан Цонев.

"Държавата има опция да обезпечи машини за всички секции. Въпросите са: коства ли си това? Кому е преференциално това? ", попита риторично Данаил Кирилов. Според него машинното гласоподаване не опростява изборния развой, тъй като резултатът от него не се регистрира автоматизирано, а се отразява в протоколите на изборните секции посредством преброяването на разписките. Това на процедура означавало, че има двойно броене по този прийом. Кирилов уточни, че дефекти с изключение на грешките са и случаите, в които паметта не е била предадена на флашка от съответната машина в секционните изборни комисии.

Що се отнася до електронното отдалечено гласоподаване, ръководещите имали упоритостта то да стане факт, само че когато имаме софтуерна сигурност и обезпеченост на процеса. Председателят на парламентарната правна комисия отбрани и текстовете, в които се предлага електронното гласоподаване да бъде осъществено поетапно, след обезпечаване на задоволително гаранции за тайната на вота. Но до цялостната реализация трябвало да се премине през спомагателни изследвания, въз основа на които да се сложи рационален период.

Въпреки възраженията си Движение за права и свободи въпреки всичко поддържа законопроекта на ръководещите. Срещу него се разгласи единствено Българска социалистическа партия.

Приет беше и вторият законопроект за изменение на Изборния кодекс - на "Воля ". Той предлага да има инсталирани камери за видеонаблюдение във всяка изборна секция. Второто предложение на хората на Веселин Марешки е партиите и обединенията, които имат определени членове на Европейския парламент, само че не са показани в българското Народно заседание, да не могат да оферират членове на районните, общинските и секционните изборни комисии.

Интервю по същата тематика - на стр. 11
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР