Изненадващо бързото превземане на Афганистан от талибаните върна спомена за

...
Изненадващо бързото превземане на Афганистан от талибаните върна спомена за
Коментари Харесай

След завръщането на талибаните: Кои са най-суровите режими в света

Изненадващо бързото завладяване на Афганистан от талибаните върна загатна за тяхното ръководство в края на ХХ век. Отнемането на всички човешки права от дамите, обществените изтезания, възбраната на танцуването и превръщането на всички кина в храмове са единствено дребна част от осъществените в интервала 1996-2001 година промени. От ислямското придвижване настояват, че този път няма да са толкоз крайни. Обещанията на талибаните обаче не вдъхват доверие на фона на всичко демонстрирано от тях до момента.

Къде би стоял новият режим на талибаните по отношение на останалите страни по света?

Общо 94 страни по света не преследват робството в своите закони. Според отчет на организацията Walk Free най-голям е броят на робите в Индия, като те са сред 8 и 18 милиона души.

В доста от арабските страни в действие е шериатът, който лишава повече от познатите ни права и свободи, изключително за дамите. Подходящ образец са Обединените арабски емирства и магнитът за туристите - Дубай. Там целувките на обществени места са неразрешени, а реализирането на смъртна присъда с камъни - към момента разрешено.

Въпреки това съществуват страни, в които всекидневието на средностатистическия жител е непрекъснато застрашено от гибел. Някои от тях са теократични монархии и властнически републики. В други господстват хаосът и законът на джунглата. Диктатори, крале, религиозни фанатици и наркокартели не се стопират от нищо в пътя си към приемането на тоталната власт.

В редовете по-долу ще научите кои са някои от най-бруталните режими през днешния ден.

Теократичната монархия на Саудитска Арабия

 В Саудитска Арабия живеят 35,4 милиона души
В Саудитска Арабия живеят 35,4 милиона души
Снимка: iStock by Getty Images/ Колаж: С. Върбанова, Dir.bg

Саудитска Арабия е може би единствената страна в света, която не претендира, че е демократична . Петролната монархия не разполага със своя конституция, като през 1960 година крал Файсал афишира Корана за конституцията на страната. Това обаче е едвам началото.

Саудитска Арабия е една от дребното страни към момента наказваща атеизма със гибел . Вещерството се санкционира с обществена екзекуция, като през 2012 година жена е убита за притежанието на " талисмани " .

Смъртните санкции в страната се извършват освен с разстрел или обесване , а и с ампутиране на главата , пребиване до гибел с камъни и разтягане на кръст .

Приемането на друга от исляма вяра, богохулството, извънбрачният секс, хомосексуалността се санкционират със гибел . Боят с бич е едно от най-честите санкции.

Изтезанията са законен способ , постоянно употребен от полицията на страната.

Наложените от Риад сурови порядки не свършват тук. Страната реализира противозаконен трафик на хора. Голяма част от тях правят рабски труд . Децата от женски пол се омъжват наложително за доста по-възрастни от тях мъже. Материал на " Ал Джазира " разкрива, че Саудитска Арабия набира деца-войници , най-често от Судан, като ги изпраща да се бият в Йемен.

За довеждане докрай заслужава да се напомни и случая с журналиста Джамал Кашоги, който бе погубен и нарязан на части при влизането си в консулството на Саудитска Арабия в Истанул. Турската полиция прави обиск и открива подиуми, почтени за хорър филм.

Междувременно военният бюджет на богатата на нефт монархия е шестият най-голям в света , изпреварващ този на Германия и Франция.

Режимът на аятоласите в Иран

 Населението на Иран е 85 милиона души
Населението на Иран е 85 милиона души
Снимка: Getty Images/ Колаж: С. Върбанова, Dir.bg

Ислямската гражданска война от 1979 година заменя бруталния, само че всемирски едноличен режим на шаха, с доста странна форма на теократична народна власт. Иранците имат право да гласоподават за президент и даже имат парламент с 290 депутати. Над тях обаче стои висшата власт на Аятолаха - Али Хаменеи, и неговият Съвет от бранители . Всяко решение на Народното събрание и президента предстои на несъгласие, а аятолахът утвърждава претендентите за президентската конкуренция. За разлика от Саудитска Арабия отношението към дамите е малко по-меко и те могат да не се обличат с бурката, а някои носят забрадките си, без да покриват задачите им лица.

Макар и с демократични детайли, основаната система е много прецизна, а някои човешки права изобщо не са обезпечени .

Със гибел се санкционират всички прелюбодейци и хора практикуващи секс отвън брака. Смърт е наказването и за хората, отричащи се или обиждащи исляма. Мъжете и дамите с влечения към личния пол се убиват с мятане от високо .

Публичните изтезания също се практикуват, а постоянно феновете им са малолетни .

Подобно на Саудитска Арабия, в Иран има мощна религиозна полиция . Тя следи за спазването на " моралния код " в страната. Бичуването е най-честият способ, с който тя си служи.

В някои елементи на Иран крадците към момента се санкционират с ампутиране на ръка , като за предходната година 6 души са били наказани на насилствена ампутация.

Убийството с камъни също се практикува публично от управляващите, като в закона е разказано, че " размерът им (бел.ред. - на камъните) би трябвало да е задоволително дребен, с цел да може наказаният да не почине незабавно ".

Хаосът в Сомалия

 В Сомалия живеят 16,3 милиона души
В Сомалия живеят 16,3 милиона души
Снимка: Getty Images/ Колаж: С. Върбанова, Dir.bg

Докато властта в Саудитска Арабия и Иран може да се назова тоталитарна или извънредно властническа, в Сомалия господства законът на джунглата . На процедура страната е раздрана на няколко елементи, ръководени от разнообразни групировки.

Организирани и въоръжени милиции постановат разнообразни закони и порядки. В централната и южната част работи шериатът. В тях обрязванията на дами са постоянна процедура, а убийствата на представители на ЛГБТ общността - законни.

Ситуацията с човешките права е изключително неприятна в териториите под контрола на джихадистката организация Ал-Шабаб и самообявилата се за самостоятелна република Джубаленд .

Липсата на централно държавно управление прави осъществяването на заложените в конституцията на Сомалия права невероятно.

Често закононарушения като грабежи, убийства и изнасилвания остават ненаказани и въобще не се проверяват. Полиция има, само че тя не получава заплати . През 2011 година Съединени американски щати и Норвегия основават фонд, който да заплаща пари на работещите в структурата, само че парите по този начин и не доближават до служителите на реда. През 2015 година Европейският съюз и Япония пробват да рестартират работата на полицията, само че триумфите са минимални, през 2019 година стартира построяването на модерна престъпна полиция. Мнозина обаче смятат, че тези ограничения са закъснели, а обстановката в страната е неспасяема.

" Не пътувайте до Сомалия заради високата престъпност, тероризма, мощно влошеното опазване на здравето, отвличанията и пиратство ", поучава Държавният департамент на Съединени американски щати.

Неписаният закон на джунглата е трансформирал обширни територии от Сомалия в парадайс за престъпността, като изключително доходоносни са трафикът на хора и осъществяването на пиратски нападения над кораби в Аденския залив.

Половината от децата на възраст сред 5 и 14 години работят . Абдикирането на страната е довело до липса на инфраструктура. Близо милион души са наранени от дефицит на питейна вода. Снабдяването с храна също е затруднено.

Наркокрацията в Мексико

 В Мексико живеят 130 милиона души
В Мексико живеят 130 милиона души
Снимка: iStock by Getty Images/ Колаж: С. Върбанова, Dir.bg

Мексико е страна на контрастите. Столицата й е един от най-големите градове на планетата, курортите на страната са измежду от най-лъскавите и посещаваните в света, а демокрацията, свободата на словото и правата на индивида са обезпечени в конституцията.

Въпреки това убийствата са рекордно високи. През 2017 година са били убити 31 000 души - повече от починалите в гражданската война в Сирия същата година. За последните 10 години убити са били над 100 000 жители, сходен е броят и на починалите членове на разнообразни незаконни групировки.

2019 е друга рекордна година - в Мексико са убити 35 000 индивида.

Зад всичко това обаче не стои страната, а авторитетните наркокартели.

Много обитаеми места на процедура се управляват косвено или непосредствено от локалния картел. Влиятелните наркобарони разполагат с цели армии , имащи бронирани машини и тежко въоръжение. Те нерядко показват мощ и провеждат свои военни паради.

Наред с убитите, броят на безследно изчезналите всяка година също е към 30 000. Свободата на словото не важи в териториите, следени от локалния картел .

Наред с опиатите, картелите печелят и от трафик на хора, отвличанията и подчиняване, като най-застрашени са дамите .

Един от най-влиятелните картели - " Синалоа ", разполага с елитно поделение от 20 000 бойци, 500 спонтанни танка, 10 000 бронирани автомобила, най-малко 15 въоръжени хеликоптера и няколко подводници. За " Синалоа " работят най-малко 120 000 души, а картелът има задоволителен финансов запас да купува политици, служители на реда и военни. Само този картел е по-силен военно и финансово от редица страни по света .

Режимът на Дутерте във Филипините

 Филипините са дом на 111 милиона души
Филипините са дом на 111 милиона души
Снимка: Getty Images/ Колаж: С. Върбанова, Dir.bg

И до момента в който в Мексико картелите имат съществено въздействие, президентът на Филипините Родриго Дутерте афишира невиждана война с опиатите.

По време на президентската си акция Дутерте дава обещание възобновяване на смъртното наказване в страната и приканва за екзекуция на хора , забъркани в " отвратителни " закононарушения, като търговия с опиати .

Дутерте афишира, че задачата му е да " измете боклука от улиците ", а триумфът на акцията му ще се мери с " броя на убитите наркомани " .

Към този миг над 6000 души са убити, близо 200 000 са задържани, а половин милион са отишли непринудено да потърсят помощ от зависимостта си към опиатите.

Дутерте е прочут с острия си език и закани за ликвидиране. Често те са ориентирани не към " наркомани ", а към представители на медиите, политиците или народа на Филипините.

" Амнести интернешанъл " регистрира, че броят на изтезанията без съд и присъда е повишен фрапантно от идването на Дутерте на власт. Междувременно огромна част от протестиращите са оповестени за " терористи ". Защитници на правата на индивида са определяни за " комунисти " и преследвани от държавното управление . Сигнал към тях е насочен от неразкрита и до момента група, умъртвила някои от най-гласовитите критици на Дутерте - радио журналистът Корнелио Пепино.

Въпреки това властта не е забранила митингите срещу Дутерте, като те от време на време биват проведени на значими дати. Режимът не е забранил и достъпа до външна, постоянно сериозна информация. Междувременно болшинството от филипинците поддържат властническия жанр на своя президент.

Адът за англоговорящите в Камерун

 Населението на Камерун е от 27 милиона души
Населението на Камерун е от 27 милиона души
Снимка: AfricaNews/ Колаж: С. Върбанова, Dir.bg

На пръв взор Камерун е от добре справящите се страни в Африка. В страната няма безпорядък, сходен на този в Сомалия, Демократична република Конго или Централноафриканската република. Няма отворени пазари за плебеи или трафик на деца-войници, като в Либия и Судан. Въпреки това Камерун намира място в листата ни.

Управлява се от един и същи президент през последните 39 години , а правата на индивида са единствено красиво написани думи за едноличния режим на Пол Бия, който е най-дълго управлявалият водач на република в историята.

Етническите погроми обаче са нещо ново за диктатора.

През 2016-2017 в северозападната част на страната поражда рецесия. Там живее плътно англоговорящо малцинство, търсещо своите права. Протестите на хората от региона Амбазония срещат цялостната гняв на управляващите. Предприета е акция по етническо пречистване , прераснала в революция, която продължава с друг интензитет и до през днешния ден.

Резултатът е 4000 убити цивилни, а 60 000 души напущат родните си места и бягат в англоговарящата Нигерия. По данни на УНИЦЕФ към 1.3 милиона души имат незабавна потребност от филантропична помощ.

И двете страни в спора постоянно правят военни закононарушения . Изнасилванията на малолетни остават ненаказани, а измежду убити има бременни дами и деца.

Произволните арести, убийствата без съд и присъда, потискането на опозицията и критиците на властта са част от атрибутите на едноличната власт на Пол Бия.

Етническото напрежение сред френскоговорящото болшинство и англоговорящо малцинство продължава да пораства и заплашва единството на страната. Гражданската война е отлично опрощение за продължаването на режима на африканския деспот.

Народната народна власт на Северна Корея

 В Северна Корея живеят близо 26 милиона души
В Северна Корея живеят близо 26 милиона души
Снимка: KCNA/ Колаж: С. Върбанова, Dir.bg

Корейската народнодемократична република е една от най-затворените и тоталитарни страни в света. Малко се знае за действителния живот на жителите в нея. Фалшивите вести за Северна Корея са всекидневие. Въпреки това доста от закононарушенията на властващия в Пхенян режим са обективно документирани.

Критиката против Корейската работническа партия води до въдворяване в трудово-изправителен лагер , в който изискванията на труд са близки до робските .

Междувременно КНДР изпраща служащи в други страни. Най-често те се занимават с дърводобив в Сибир. Животът им е строго следен, а връзката с външния свят несъществуваща . Заплатата на работещите в чужбина севернокорейци отива по държавни сметки, а не при фамилиите им .

По данни на Walk Free Foundation 10% от популацията на Северна Корея е поробено , като това са към 1 милион души. Същата фондация регистрира, че броят на хората в иго в Южна Корея е близо 100 000, като за обстановката в двете страни оказва помощ културното завещание от феодалния интервал на Кралство Корея и усилването му по време на окупацията на Япония. Въпреки това няма място за съпоставяне сред двете страни.

Характерно за наказванията в Северна Корея е, че те не засягат само провинилия се. Под ударите на властта попадат всичките родственици, а от време на време и другари .

Жителите на КНДР са задължавани да вземат участие в държавни церемонии, а проявление на незадоволително мощна страст може да докара до съществени санкции .

Свободата на напредване и изложение е несъществуваща, а единствените медии са държавни.

Бегълци от Северна Корея описват, че мъченията, гладът, мизерията и гибелта са всекидневие в лагерите .

Официалната идеология на страната заявява, че дава приоритет на груповите права пред самостоятелните , а това води до огромна част от описаните зверства на режима. Културата на милитаризъм и безапелационна религия във управляващите подсигуряват експанзия към всеки, наклеветен за " вътрешен зложелател " .

Пример за това е фактът, че Китай връща всички бежанци от Северна Корея. Обикновено те биват изпращани в трудови лагери. Забременелите по време на престоя си в чужбина дами са подлагани на наложителна процедура по аборт . Тя е осъществявана даже дамата да е в деветия си месец. Целта на режима е да резервира етническата непорочност на нацията.

Базирани в Сеул организации рапортуват за голям брой осъществени обществени изтезания, като в нередки случаи децата на наказаните са задължавани да гледат убийството на своята майка или татко .

Робовладелският строй в Демократична република Конго

 Населението на ДР Конго е 92 милиона души
Населението на ДР Конго е 92 милиона души
Снимка: Wikimedia/ Колаж: С. Върбанова, Dir.bg

И до момента в който социалистическата КНДР употребява робството като метод да натрупа валута, с която да финансира военните си упоритости, в друга " демократична република " робството процъфтява, тъй като е преференциален бизнес.

ДР Конго е известна като една от най-богатите на естествени запаси страни в света. Въпреки това тя е и една от най-бедните, а споровете я раздират от десетилетия. Робовладелството и детският труд са необятно публикувани , а индиректен печеливш от тях са някой от най-богатите корпорации в света.

Днес етническото болшинство от банту е поробило доста от останалите племена .

" Трябва да работим за господарите Банту. Не можем да откажем, тъй като ще бъдем бити и обиждани. Въпреки че се съгласяваме да работим по през целия ден на полето, господарите желаят да работим още повече. През множеството време ни заплащат в натура - една мръсна забрадка за 10 работни дни. Ние обаче сме принудени да приемем възнаграждението ", споделя мъж от поробено племе пред организацията  Antislavery Society.

В мините за кобалт и диаманти, постоянно работят деца, на които не се заплаща съвсем нищо.

Кобалтът е от значително значение за зареждането на литиевите акумулатори, употребявани в милиони артикули, продавани от Apple, Гугъл, Dell, Microsoft и Tesla всяка година. Повече от 60% от кобалта произлиза от ДР Конго, една от най-бедните и нестабилни страни в света, оповестява в. " Гардиън ".

Правозащитната организация International Rights Advocates съди софтуерните колоси Гугъл и Apple , тъй като се възползват от труда на деца в кобалтовите мини в африканската страна.

Едни от най-богатите корпорации на планетата употребяват артикули, добити от малолетни в тунели без вентилация . Условията на труд в мините са толкоз неприятни, че смъртните произшествия или съществени увреждания са постоянно срещано събитие.

Много фамилии пращат децата си в мините, тъй като страдат от последна беднотия. Документирани са случай на бригади от 9-годишни деца.

Наред с робството, в ДР Конго процъфтява трафикът на хора. В регионите с въоръжени спорове се убиват стотици хора всяка година - постоянно дами и деца. Крайната беднотия и неналичието на опазване на здравето в страната са причина за честите епидемии от ебола.

Изчезванията, изнасилванията и голям брой тежки закононарушения се поддържат от страната и не се проверяват . Произволните арести и тормозът, измъчванията и нечовешкото отношение в пандизите са широкоразпространено събитие.

Правозащитни организации разкриват, че корупцията е прояла страната от най-ниското до най-високото равнище. Пример за това е правосъдната власт, която е неприятно платена и доста податлива на подкупи. Липсата на признат трудов кодекс с минимална работна заплата и ограничаване в работното време прави употребата на хора още по-лесна. Много от работещите получават под 1 $ на ден , даже да се трудят по 10 часа всеки ден от седмицата.

Налудничавите прищявки на Гурбангули Бердимухамедов в Туркменистан

 Населението на Туркменистан е 6,1 милиона души
Населението на Туркменистан е 6,1 милиона души
Снимка: Wikimedia/ Колаж: С. Върбанова, Dir.bg

Най-добрият рали играч в Туркменистан - Гурбангули Бердимухамедов . Най-добрият артист и музикант в Туркменистан - Гурбангули Бердимухамедов . Най-точният стрелец и колоездач в Туркменистан - Гурбангули Бердимухамедов . Кой е най-хубавият жокей на Туркменистан? Познахте, това е Гурбангули Бердимухамедов .

Няма да е пресилено да кажем, че Гурбангули Бердимухамедов е най-ексцентричният актуален деспот .

Известен с любовта си към белия цвят, той не разрешава вноса, регистрацията и придвижването на всички черни коли в централоазиатската страна.

Режимът на Бердимухамедов е един от най-авторитарните в света, като присъщото за него е, че ръководи с оповестени, само че неприети от нито един държавен орган укази. Така думата на диктатора се трансформира в неписан закон.

Любовта на Бердимухамедов към светлите цветове е причина обичайните туркменски килими към този момент да се тъкат не в тъмночервено, а в по-светли багри.

Бердимухамедов публично си връчва купата " Майстор на конния спорт ". Това е отпразнувано с издигането на гигантска скулптура от 24-каратово злато в столицата на Туркменистан, на която Бердимухамедов язди кон. По-рано диктаторът се самонаграждава с купите " Народен коневъдец " и " Майстор жокей на Туркменистан ".

Зад фасадата режимът на ексцентричния деспот е жесток . Страната е класирана на 176-о от 178 вероятни места по независимост на словото и има максимален брой политически пандизчии от всички централноазиатски страни.

През 2021 година Туркменистан стопира финансирането на локалната академия на науките.

Правозащитниците напомнят, че предходният деспот Сапармурад Ниязов стига по-далеч и не разрешава библиотеките, операта и балета . Едно от последните решения на Ниязов е да забрани пенсиите и да накара част от пенсионерите да върнат назад на страната полученото през годините. През 2002 той преименува публично месец януари на майка си, а месец март на себе си. Имената на дните от седмицата също са заменени.

В акт на благосклонност и милосърдие Бердимухамедов връща старите имена на дните и месеците. Въпреки това култът към личността на вожда остава в основата на властта в Туркменистан.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР