Изминалият уикенд в Серия А“ представи на света една затрогваща

...
Изминалият уикенд в Серия А“ представи на света една затрогваща
Коментари Харесай

Синът, който доведе баща си до сълзи от радост

Изминалият уикенд в Серия „ А “ показа на света една затрогваща история, която би предходна за нещо напълно обикновено, в случай че не се беше случила на футболния терен. Един наследник докара до сълзи от наслада осъществявания си с горделивост татко. И това се случи по време на загуба.

Младият гений на Дженоа Пиетро Пелегри вкара и двата гола за Дженоа при домакинското проваляне с 2:3 от Лацио.  Само на 16 години 184 дни нападателят стана най-младият създател на две попадения в един мач в историята на Серия „ А “.

След втория гол на Пелегри в 73-ата минута, изравнителен за 2:2, камерите демонстрираха аварийна пейка на Дженоа, където един мъж бършеше сълзите си. Това беше помощник-треньорът на „ грифоните “ Марко Пелегри – бащата на младия футболист. Пиетро Пелегри влезе в игра против Лацио като запаса в 33-ата минута на мястото на аржентинеца Адриан Сентурион като тактическа промяна.

 „ За мен и татко ми това е специфичен ден. Той ме вкара в света на футбола от дребен. Подкрепяше ме във всяка моя стъпка от школата до първия тим. Не пропускаше моя подготовка или мач, без значение дали беше слънчево, студено или валеше “, призна младият футболист след мача.

„ Работим много за развиването на Пиетро. Той игра като същински умел централен нападател против Лацио. Това е невероятна история. Неговият татко Марко освен, че е мой помощник, само че двамата сме доста положителни другари. Радвам се, че може да види напълно от близко по какъв начин играе неговия наследник “, разяснява треньорът на Дженоа Иван Юрич.

 Пиетро Пелегри е роден в Дженоа и стартира да тренира футбол в школата на „ грифоните “. Самият той признава, че от дребен е откърмен с обич към клуба. Баща му е огромен почитател на тима. „ Основна част от възпитанието беше превръщането ми в последовател на Дженоа “, признава Пиетро.

Постижението на младия Пелегри не е първият връх в кариерата му. Той дебютира за първия тим на обичания си клуб на 22 декември 2016 година, когато в 88-ата минута излиза на терена при загубата с 0:1 като посетител на Торино, а татко му дава упътвания край страничната линия. По това време нападателят е на 15 години и 280 дни, с което изравнява върха на някогашния италиански национал Амедео Амадей за най-млад футболист в Серия „ А “. До този миг върхът на Амадей стои неподобрен от 2 май 1937 година

 В последния кръг на предишния сезон Пиетро Пелегри слага ново върхово достижение в Серия „ А “. На 28 май 2017 година той вкарва първия гол за „ грифоните “ при загубата с 2:3 като посетител на Рома. Така става първият футболист в италианския хайлайф, роден след 2001 година, осъществил попадение в шампионата. Постижението на младока обаче остава в сянката на тържествата на „ Стадио Олимпико “, защото това е последният мач в кариерата на легендата на Рома Франческо Тоти.

И в неделя върхът на Пиетро Пелегри остана в сянка. Той беше помрачен от различен футболист. Чиро Имобиле вкара два гола за Лацио, в това число победния. Така италианският национал осъществя шест попадения в границите на осем дни и всички ахнаха поради формата на 27-годишния таран на „ орлите “.

Младият Пелегри може би още е надалеч от сходна ефикасност, само че 193-сантиметровият младеж върви решително по стъпките на своя идол Златан Ибрахимович. Сравненията сред двамата към този момент са напълно настоящи.  Младият италианец извънредно доста прилича на шведа по своята техника, убеденост при играта с тил към противниковата врата, както и с мощта си в наказателното поле.

Със сигурност Пиетро Пелегри още е надалеч от класата на Ибрахимович, само че младокът към този момент беше видян от актуалните шефове на шведския нападател в Манчестър Юнайтед. Според информациите още през 2015 година „ алените дяволи “ са създали оферта за гения, откакто са го следили по какъв начин извежда групировката на Дженоа до край в шампионат, домакинстван от Юнайтед. Дори в тази конкуренция Палегри взе участие в тим, където съотборниците му са по-големи от него.

Счита се, че Манчестър Юнайтед е предложил добре платена работа на Марко Пелегри в Англия, с цел да може да бъде сбъднат прехвърлянето на сина му. Бащата отказал, защото желанието му било най-малко веднъж да види сина си с екипа на мъжкия тим на Дженоа в мач на „ Стадио Луиджи Ферарис “.

Интересът на грандовете към Пиетро не стопира. През това лято подобен обявиха Ювентус и Интер, а все още Милан наподобява любимец да вземе младия гений още през януари. Предстои да разберем дали Дженоа ще се лиши толкоз бързо от гения, който клубният президент Енрико Прециози при започване на тази година назова Новия Меси.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ИТАЛИАНСКАТА СЕРИЯ " А "  
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР