Изминалата 2021 г. се оказа втората най-скъпа година за световните

...
Изминалата 2021 г. се оказа втората най-скъпа година за световните
Коментари Харесай

Застрахователни загуби за 120 млрд. долара от природни бедствия през 2021 г.

Изминалата 2021 година се оказа втората най-скъпа година за международните застрахователи най-много поради опустошителните урагани и студове в Съединените щати, заяви в понеделник огромната застрахователна и презастрахователна компания Munich Re.

Застрахованите загуби от естествени бедствия възлизат на към 120 милиарда $ предходната година, на второ място след вредите от 146 милиарда $ през "ураганната " 2017 година.

Оценката на най-големият презастраховател в света е по-висока от тази в размер на 105 милиарда $, направена преди месец от съперника Swiss Re.

Според Munich Re естествените бедствия в Съединени американски щати - от десетки торнада през декември и урагана Айда до мощното захлаждане в Тексас по-рано през годината - са причина за извънредно огромна част от застрахователните загуби.

"Картините на естествени бедствия през 2021 година са притеснителни. Изследванията на климата от ден на ден удостоверяват, че рисковите метеорологични условия стават все по-вероятни “, уточни Торстен Йеворек, член на борда на Munich Re, оповестява Ройтерс.

През 2021 година близо 10 000 души са починали от естествени бедствия. Общите загуби, в това число тези, които не са покрити от застраховка, възлизат за миналата година на 280 милиарда $, което е четвъртото най-високо равнище в историята.

Ураганът Айда, вредите от който се простираха от Ню Орлиънс до Ню Йорк, докара до 36 милиарда $ застрахователни загуби. Зимната стихия, която пък удари най-вече щата Тексас, докара до към 15 милиарда $ загуби. Наводненията в Германия също костваха милиарди.

"Статистиката за бедствията през 2021 година е поразителна, тъй като някои от рисковите метеорологични феномени са от типа, който е евентуално да станат по-чести или по-тежки вследствие на изменението на климата “, сподели Ернст Раух, основен академик по климата и геологията в Munich Re.

Много учени са съгласни, че събитията през 2021 година са били влошени от изменението на климата и че предстоят още, даже и по-лоши, защото земната атмосфера продължава да се затопля през идващото десетилетие и след него.

"Най-скъпата " за застрахователите година в историята беше 2017 година с ураганите Харви, Ирма и Мария. Други тежки години бяха 2011 година, когато огромни трусове удариха Япония и Нова Зеландия, както и 2005 година, когато ураганът Катрина опустоши Ню Орлиънс.

В някои случаи застрахователите покачват таксите, които начисляват вследствие на възходящата възможност от бедствия, а на някои места даже стопират да дават покритие.

Тъй като застрахователите предизвестяват за изменението на климата и обвързваните с него разноски, самите те са под напън от деятели да спрат застраховането на така наречен "мръсни производства ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР