Изминаха петнадесет години от създаването на Биткойн, който през годините

...
Изминаха петнадесет години от създаването на Биткойн, който през годините
Коментари Харесай

Биткойн или злато: Коя е по-добрата инвестиция?

Изминаха петнадесет години от основаването на Биткойн, който през годините се утвърди като един от най-ценните активи на 21-ви век.

По време на тази еволюция определянето на същността и капиталовия капацитет на Биткойн беше предизвикателство за мнозина. Въпреки това една преобладаваща прилика съпоставя Биткойн с цифрово злато, изяснявайки неговата многостранна полза.

Въпреки че оприличаването на Биткойн на злато оказва помощ за разбирането на другите му приложения, поражда въпросът: Дали Биткойн в действителност е по-добър актив спрямо обичайния доблестен метал? При по-внимателно разглеждане може да се забележи ясно разграничаване сред тях.

Историческа вероятност на златото

Значението на златото се е променяло през вековете. Първоначално то служи като валута, а по-късно поема ролята на сигурен актив по време на икономическите разтърсвания през 70-те години на ХХ век. В изискванията на бурна инфлация златото се трансформира в главно средство за опазване на благосъстоянието на хората в изискванията на омаловажаващ се $.

Заслугата на златото е, че през този интервал то се показва чудесно. Стойността му се повишава от по-малко от $300 за тройунция до близо $2,600 – удивително нарастване от 700%, което доста изпреварва инфлацията.

Това показване постави основите на описа за златото като средство за предпазване на стойност. Устойчивостта на този роман през идващите десетилетия обаче не е толкоз явна.

Когато се преглежда поправената по отношение на инфлацията възвръщаемост от 70-те години на предишния век насам, представянето на златото наподобява неубедително. От 1980 година до 2023 година общата възвръщаемост на златото, поправена по отношение на инфлацията, е разочароваща – 4 %, като не съумява да служи като ефикасен хедж против инфлацията.

Анализ на феномена Биткойн

Различни фактори способстват за намаляващата прелест на златото, в това число по-силният $ в съпоставяне със 70-те години на предишния век и склонността на вложителите към активи, носещи дял, заради умерените лихвени проценти. Макар че определянето на точната причина остава предизвикателство, явно е, че преобладаващият роман за златото като средство за предпазване на стойност отслабва.

Разбира се, при Биткойн липсват данни от десетилетия за повсеместен разбор. Фокусирането върху последните години обаче дава опция за прозрения.

През последното десетилетие златото донесе поправена по отношение на инфлацията възвръщаемост от 30%, което значи скромните 2% годишно. За разлика от това, представянето на Биткойн е удивително, като може да се похвали с инфлационно поправено нарастване от над 3,700%, а годишната възвръщаемост доближава 44%.

Критиците постоянно акцентират волатилността на Биткойн, само че все пак, тази неустойчивост, въпреки и забележима, е съдействала за одобряването на Биткойн като най-добре представящия се актив на века. Нещо повече, данните демонстрират наклонност към понижаване на волатилността с напредването на възрастта на актива.

Ако се отдалечим, волатилността на Биткойн се оказва преференциална. За вложителите с дълготраен проект Биткойн съставлява непостижим опит и забележителен капацитет.

Защо Биткойн може да е по-добър от златото

Освен представянето на цената, Биткойн предлага няколко преимущества пред златото, а точно лимитираното предложение. Докато предлагането на злато е податливо на действия по рандеман и открития, протоколът на Биткойн лимитира предлагането му до 21 милиона монети, което подсигурява дефицит и опазване на цената.

Освен това децентрализираният темперамент на Биткойн ускорява неговата прелест. Работейки върху блокчейн, поддържан от световна мрежа от компютри,Ббиткойн предлага несравнима сигурност и имунитет против държавна интервенция – аспект, с който златото не може да се похвали.

В един все по-дигитален свят, белязан от обезценяване на валутите, Биткойн се обрисува като фар на финансовия суверенитет. Той освен превъзхожда златото като средство за предпазване на стойност, само че и се трансформира в най-хубавия актив за опазване и струпване на благосъстояние в актуалната ера.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР