Изминаха над 12 години, откакто американският журналист Томас Фрийдман написа,

...
Изминаха над 12 години, откакто американският журналист Томас Фрийдман написа,
Коментари Харесай

Светът е грапав

Изминаха над 12 години, откогато американският публицист Томас Фрийдман написа, че " светът е плосък ". В едноименната му книга се споделя, че за това нивелиране на света са съдействали 10 уравнителя. Сред най-значимите от тях се показват рухването на Берлинската стена, възникването на международната мрежа (www), софтуера, аутосорсинга, офшоринга, веригите за доставки, технологизацията (компютъризирането, диалозите онлайн) и други

Платформата на плоския свят, написа Томас Фрийдман, е артикул на конвергенцията на персоналния компютър с фиброоптичния кабел и с придаващия поточен темперамент на труда програмен продукт.

Ако би трябвало да прибавим и малко фукуямски претекст, без съществуването на бариери или граници - етнически или религиозни " грапавини " - демократичната народна власт трябваше да се " разлее " по света, правейки под себе си всичко еднообразно. Като лава, след която остава едно и също. Либералната народна власт бе въображаема като способна да всмуква и асимилира всяка специфичност в себе си.

Вместо светът да се уеднакви обаче, през последните години виждаме наклонност за тъкмо противоположното - " накъсване " на по този начин съществуващото състояние.

Алабама и Калифорния са две разнообразни Америки, които все по-трудно намират общия знаменател между тях. Първата е на десния бял протестант, втората - на малцинствено-клиентелистка демократична левица. В Европа Англия избра Brexit, Каталуния изиска самостоятелност от Испания, а Франция чертае Европейски Съюз на няколкото скорости. Нова Берлинска стена, маркираща разпада на Германия на демократична и националистическа, се издига по границите на тогавашните Федерална Република Германия и Германска демократична република.

На Балканите даже след разпадането на Югославия Сърбия продължи да се рони като филия пресъхнал самун.

В Близкия изток палестинците желаят обособена страна, а кюрдите може и да са отсрочили, само че не са не запомнили фантазията си за независима страна.

В Азия Пакистан и Индия още се млатят за Кашмир, а Китай продължава да се облизва за Тайван.

Впримчени в личните си ползи, другите страни, разхвърляни по света, не наподобяват по никакъв начин облагородени и пацифистки настроени от това, че могат да преядат с американски бургери или да пазарят в немски хранителни вериги. Айфон може и да се сглобява в Шънджън (Гуандун), само че Съединени американски щати и Китай се " замерват " с налагане на реципрочни мита за милиарди долари, до момента в който в това време струпват военни сили едни против други в южнокитайското море. А www в действителност приближи света вътре в себе си по този начин, че и съветските хакери да могат да вземат отношение на американските избори.

На процедура демократичната народна власт се проваля. И тя се сгромолясва не в съветските степи, нито пък се задушава от смока в Пекин. Либералната народна власт не стигна до такава степен: тя бе отхвърлена от топоса, който я сътвори - Запада. Днес либерално-демократичният катехизис се отхвърля от властимащите в Съединени американски щати, Англия, Унгария и Полша.

Покрай демократичната народна власт, концепцията за глобализация също бе надълбоко проблематизирана.

Като притежател по инерция на световния план, Съединени американски щати не престават да бъдат първа по военна мощ и икономическа мощност страна, само че това е страна, която е в оттегляне. Вашингтон се отдръпна от Транстихеоокеанското съглашение, прекрати скъпите военни образования в Южна Корея и няма самообладание да се изнесе от Сирия и Ирак (стига Иран да спре да лудува там). Съединени американски щати, с помощта на стопанската система на Доналд Тръмп, се усилват вътре в себе си, само че се " свиват " в света.

След възможното овакантяване на Англия на Европейски Съюз, съюзът е ангажиран от това да не допусне резултата на доминото. Оста Германия - Франция е в тежък спор с Вишеградската четворка. Испания се върти към първите, Австрия и Италия клонят към вторите. В това разкрачено състояние на Европейски Съюз, България е една от страните, които се пробват да парират радикалността с сдържаност, търсейки общия ход.

Хибридната агитация и експанзията против Грузия и Украйна не направиха услуга на Русия в нейния опит да възвърне позициите си в бившето социалистическо пространство. Панславянският националистически и набожен план на Русия породи единствено съмнение, тъй че Москва през днешния ден се сблъсква в Централна и Източна Европа в мрежа от подозрителни и " настръхнали " страни. От Финландия през Балтийските страни до Украйна, Москва получава единствено сдържаност от своите директни съседи (изключение е единствено Беларус).

На този декор като нов любимец за лидиране на световен план наподобява Китай. И е реалност, че Китай към този момент завоюва конкуренцията с Русия за въздействие в Централна Азия (покрай планове като " Един пояс, веднъж " ). Така както Пекин съумява да нервира по едно и също време и Москва, и Брюксел със своите стопански начинания на територията на Европа ( " 16 плюс едно " ). В същото време конгреси като Шанхайската организация за съдействие и Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие, въпреки и да не вършат света " плосък ", сигурно накланят тежестта му в източна посока.

Но Китай продължава да бъде спъван от два съществени структурни казуса: няма идеология, която да може да експортира като законна, нито има естествените запаси, които да финансират китайския геополитически план. За далечно-източните съседи на Китай Пекин поражда такава " еротика " и " оптимизъм ", каквито изпитва Варшава по отношение на Москва (скорошно изключение е Виетнам). Именно Китай е повода, заради която Съединени американски щати, макар умората си, не престават да бъдат дейна част от обединението на Индия - Япония - Австралия в този район.

Ситуацията, несъмнено, не е еднопосочна. Особено на фона на това, че да вземем за пример Европейски Съюз подписа напълно скоро съглашение за свободна търговия с Япония, при към този момент налично такова с Канада. Позитивни знаци за трансатлантическото пространство пристигнаха от последната среща сред Жан Клод Юнкер и Доналд Тръмп: за търговия сред Европейски Съюз и Съединени американски щати без цени и без дотации. Американският боен контингент в Полша и прибалтийските членки на НАТО се усилва. Англия въпреки всичко желае да остане с единия крайник в Европейски Съюз, предлагайки свободни търговски зони за стоките сред Лондон и Брюксел. Интеграцията на Западните Балкани в Европейски Съюз и НАТО пък дадоха вероятност за съюза, друга от песимистичната му опция.

Но ентусиазмът го няма. Либералната народна власт компрометира освен себе си, само че и глобализма. Оттук и слагането под въпрос на може би най-ценното от тях: свободния пазар и мултилатералните съглашения.

Но няма значение какъв брой лустросан е автомобилът, в случай че моторът му е долнокачествен.

Едно време тоталитарният социализъм искаше да направи света " еднакъв ". Две-три десетилетия към този момент либералите желаеха да създадат света " плосък ". И двете желаеха да " изтрият " неуместните букви, да изравнят културния ландшафт, да снемат религиозните чувствителности.

Социалистите - с цел да изградят обезателно сиво общество. Либералите - с цел да изградят обезателно шарено общество.

Но светът е неравен и е време да го приемем подобен, какъвто е. Оттук стартира вярното концептуализиране на света и мястото ни в него.

А персоналният компютър, фиброоптичният кабел и софтуерът на Томас Фрийдман имат потребност от ъпдейт.

Мартин Табаков, news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР