Измина седмица (от 12-ти февруари), откакто Министерският съвет реши да

...
Измина седмица (от 12-ти февруари), откакто Министерският съвет реши да
Коментари Харесай

Рашидов към Банов: Накарахте обществото да мрази интелигенцията

Измина седмица (от 12-ти февруари), откогато Министерският съвет реши да отдръпна предлагането на Министерството на културата за разпределяне на държавни парични награди на за особени заслуги към българската страна и нацията. Причината – нуждата от корекции. От една страна фигуращата в него естрадна звезда Йорданка Христова получава специфична пенсия от 2007 година, а огромният ни композитор на известни песни Атанас Косев (C’est la vie, изпълнена от Лилиан Сен Пиер, „ Малкият ярък прозорец” на „ Щурците”) напусна този свят и си спести огорчението от.

Да напомним - в началото никой не бе оповестил по какви критерии е осъществено награждаването и за какво някои създатели ще получават по 500 лв., а други - по 350 лв. месечно. Освен това единствено при бърз обзор на изброените имена на реализатори и музиканти се видя неналичието на музикантите от ФСБ – единствените българи с „ Грами “ . По-късно от Министерството на културата обясниха, че 42-те лица, които ще взимат по 500 лв. месечно в продължение на три години, са спечелили или огромната, или първата премия на „ Златния Орфей “, а останалите 23 лица ще взимат по 350 лв., тъй като са получили 2-ра или 3-та премия от същия конкурс. Оказа се обаче, че има и пропуснат притежател на премията – изпълнителят Христо Кидиков , взел участие 17 пъти в "Златния Орфей ".

„ Аз съм му почитател на Кидиков. Веднага му се обадих “ – призна в ефира на Българска национална телевизия министърът на културата Боил Банов, запитан за какво описът е изработен "немърливо ". За да поправи грешката, министър Банов предложения на среща в министерството и подценени реализатори като дуета „ Братя Аргирови “, Силвия Кацарова, Росица Кирилова, ФСБ, Милена Славова, както и други носители на награди от национални състезания като телевизионния „ Мелодия на годината “ и радиоконкурса „ Пролет “. Сред тях има спечелили, които в никакъв случай не са взели участие в „ Златния Орфей “.

Дали такава намира се е провела, не бе обявено публично, само че братя Аргирови се похвалиха в профила си във „ Facebook “, че освен са се срещнали с представители на инициативния комитет по номинирането на лица с особени заслуги към Българската страна и нация , само че и са получили необикновено отношение от тяхна страна, както и увещание, че описът ще бъде уголемен, като в него бъдат включени и реализатори, печелили награди от "Мелодия на годината ". Дуетът разгласи и кои са членовете на инициативния комитет – информация, защитавана в загадка даже от членовете на Комисията по културата и медиите в Народното събрание. Това са Мария Илиева, Белослава Йонова, Любомир Киров, Владимир Ампов- Графа, Ангел Заберски- наследник, Стоян Янкулов- Стунджи, Живко Петров, Фондация "Емил Димитров ", Красимир Петров и Борислав Велков.

По думите на Аргирови това са "техни млади сътрудници, създали необикновен и невиждан жест за гилдията “.

Според ръководителя на парламентарната Комисия по културата и медиите – Вежди Рашидов обаче това въобще не е по този начин. По време на вчерашното съвещание на комисията (на 11-ти февруари) Рашидов бе гневен и изрично отхвърли да приема допълнен лист, какъвто, както излиза наяве, министър Боил Банов е заречен на Христо Кидиков и братя Аргирови. В прочувствено изявление някогашният министър на културата призна, че и на него са му се обадили от операта и балета, предлагайки му редица имена на значими за българската просвета персони. Известният ваятел се възмути за какво са забравени художниците и писателите и яростно акцентира, че министерството не е единствено на театрите и песните .

„ Ще гласоподавам за тези момчета, спечелили „ Златния Орфей “, успокои Рашидов екипа на Министерството на културата, имайки поради единствено листата на 63-мата. "Но вие в подобен скандал ни вкарахте – накарахте обществото да намрази българската интелигенция . Това е скандал върху целия парламент! Обидно е! Страхът не е добър консултант " - загатна Рашидов за същинската причина за връчването на премиите - идните избори и желанието на министър Банов да си завоюва поддръжка.

"Ще остане едно тъжно оскърбление в гилдията. Йълдъз Ибрахимова ми се обади през вчерашния ден да ме пита по какъв начин е допустимо да се сътвори подобен скандал. Няма да ви върна листата да го доработвате, няма време и отговорности да се носят. Характер и висока просветеност трябват. Вие създадохте един батак “ – продължи Рашидов и не остави опция на заместник-министъра на културата Румен Димитров да изясни, че към този момент е помислено за това по какъв начин връчването на парични награди ще се трансформира в процедура и в държавна политика.

Вежди Рашидов го остави безгласен, задавайки му упорито въпроса на кого е хрумнала концепцията за обвързването на премиите със „ Златния Орфей “. Постави и питането: А Алла Пугачова няма ли да премиите? (Известната съветска естрадна звезда изпява шлагера си „ Арлекино “ за първи път на „ Златния Орфей “ през 1975 година и отнася огромната премия.)

След съвещанието на Комисията по културата и медиите, която одобри единомислещо листата с 63-мата наградени от "Златния Орфей ", следва предлагането на Министерството на културата да се гласоподава в Народното събрание. Общата отпусната сума за трите години е 1 045 800 лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР