Изменените състояния на съзнанието, плод на наркотично или алкохолно опиянение,

...
Изменените състояния на съзнанието, плод на наркотично или алкохолно опиянение,
Коментари Харесай

Връзката между творчеството и алкохола не е случайна

Изменените положения на съзнанието, плод на наркотично или алкохолно замайване, на по-дълго бодърствуване или далечно пътешестване (всичко, което трансформира нормалния ни взор към света) усъвършенстват креативното мислене. Така настояват редица хора на изкуството от епохи наред. Може да е единствено опрощение, само че науката е все по-склонна да го одобри.

Едно от извършените в последните години изследвания учи резултатите на умереното алкохолно замайване върху човешката креативност. За премерване на креативните качества учените употребявали необятно публикувания в Съединени американски щати " Тест за далечни асоциации ", основан от Марта Медник през 1962 г.  Всяка задача от теста включва три думи, сред които би трябвало да се откри връзка. Например: игра, заем, напътствие . Връзката сред тях е думата „ карта ”. Тестът се употребява за оценяване на креативното мислене, тъй като дилемите не могат да се решат по чисто логичен път. 

В проучването вземат участие 80 мъже, умерени потребители на алкохол, със сходни резултати от поредност извършени проби. Разделени са на две групи – пробна и контролна, всяка от по 40 индивида. Едно денонощие преди теста участниците не одобряват алкохол, а четири часа преди този момент се въздържат и от храна и кофеин.

След това мъжете от пробната група получават уравновесена съгласно тежестта си закуска и такова количество алкохол (водка с боровинков сок), при което след един час алкохолната централизация в кръвта на всеки да бъде 0.75 промила – малко под оптималната позволена за шофиране в Щатите. Тогава участниците вземат решение теста.

Резултатите на леко пийналите доброволци се оказват с към 30% по-високи от тези на контролната група. При това те решавали дилемите по-интуитивно от изцяло трезвите участници: по-често споделяли, че отговорите са им пристигнали мислено изведнъж, а не след целеустремено мислене.

Известно е, че алкохолът нарушава концентрацията. Авторите обаче допускат, че таман това има позитивен резултат при  оправянето с „ креативен ” задания. Предишни проучвания са показали, че хора с нарушен надзор на вниманието също са по-добри в тестванията за изобретателно мислене.

Изследванията повдигат въпроса дали медикаментите, употребявани за възстановяване на вниманието и концентрацията, не оказват противопоставен резултат върху креативните качества.

Каквато и да е връзката сред опиянението и изкуството, създателите, представени от сп. TIME, предизвестяват: „ Изследвахме какво се случва, когато хората са леко пийнали – не когато са пияни до прекаленост . От резултатите ни не може да се вади заключението, че препиването би имало същия резултат. ”

Чаша вино или две от време на време са от изгода. Все отново – от голяма важност е кой ги пие.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР