Изменението на климата, включително липсата на зима, се оказва твърде

...
Изменението на климата, включително липсата на зима, се оказва твърде
Коментари Харесай

Лошите климатични условия засегнаха 6 милиона маслинови дървета в района на Халкидики

Изменението на климата, в това число неналичието на зима, се оказва прекомерно огромно предизвикателство за реколтата от маслини в Гърция. В средата на ноември температурата в региона на Халкидики в Полигирос, Северна Гърция, към момента са над 15 градуса по Целзий. Там има обилие от маслинови полета.

" Смятам изменението на климата за главното предизвикателство през този сезон ", казва Никос Аноиксас, член на борда на Doepel, гръцката национална професионална организация на млекопроизводители, представен от Daily Sabah.

По това време температурите би трябвало да са 10 градуса по Целзий. Според специалиста годината към този момент е изгубена и се предвижда, че и идната ще бъде сходна. Фермерът не си спомня да е виждал по-неблагоприятни метеорологични условия като тези, които неговият регион е претърпял тази година, или толкоз слаба годишна продукция, както в този момент.

Топлото време е засегнало към 6 милиона дървета в района, съгласно производители и специалисти. Другите колоси за произвеждане на маслини в Европейския съюз Италия и Испания, също са изправени пред сходни проблеми, което кара цените да вървят нагоре.

Испания е най-големият производител на зехтин в света и претърпя доста сложна година през 2022 година, а сушата тази година усложни казуса.

В Италия тазгодишната годишна продукция от маслини е намаляла с към 80%, съгласно производителите.

По данни на Европейски Съюз международното произвеждане на зехтин ще спадне с над от 26% през 2022-2023 година спрямо година по-рано, до малко над 2,5 милиона тона.

В самия Европейски Съюз се чака производството да спадне с 39%.

От Халкидики идват към половината от ядливите маслини, създадени в Гърция. Според районната комерсиална камара над 20 000 локални производители отглеждат 330 000 акра маслинови дървета в региона, произвеждайки приблизително сред 120 000 и 150 000 тона трапезни маслини годишно. Над 150 компании са ангажирани с преработката и маркетинга на маслините, а повече от 90% от създадените артикули се изнасят по целия свят в Бразилия, Китай и Австралия.

Тази година е разнообразни - в доста случаи производителите споделят, че си коства труда да приберат даже реколтата от парцелите си. В локалното звено за преправка на маслини, което също обработват маслини от цялата страна, управлението разяснява, че производството е намаляло с най-малко 60%.

Проучване за изменението на климата за региона на Халкидики през януари сподели, че локалната междинна температура с ще се увеличи с 1,5 до 2 градуса по Целзий през идващите години, съгласно най-хубавия сюжет. В най-лошия случай може да е 3 градуса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР